Varför 100 % frukt inte är samma som 100 % frukt

Av Emelie Lind – 31 maj 2023

Bara frukt och ingenting annat låter som något bra och det är förstås nyttigare än då tillsatt socker och eventuellt andra tillsatser ingår. Men det är ändå inte detsamma som 100 % om man ska vara noga, vilket ska förklaras.

Juice och smoothie och apelsin

Inte riktigt samma sak trots allt.

Vad som egentligen är 100 % frukt har faktiskt två svar, beroende på vilket perspektiv man vill anlägga. 1) en produkt där inget annat än frukt ingår; 2) en produkt där 100% av frukten (exkl. skal och kärnor) ingår.

I fallet juice med 100 % frukt stämmer det första påstående, men inte det andra.

Låt oss som ett exempel jämföra juicedrycken ”Nypressad Apelsin” från tillverkaren Brämhults. Enligt tillverkaren innehåller den ”100 % nypressad juice av apelsiner.” Så långt väl, men det betyder inte att det är samma sak att dricka och äta frukt. Detta är förstås inget som går att lasta Brämhults, men viktigt att känna till för dig som dricker juice och tänker att du får i dig frukt i flytande form, men att det i övrigt inte skiljer sig från att äta frukt sett till innehållet.

Det skiljer sig dock. I en apelsin ingår cirka 2 gram fibrer per 100 gram. I Brämhults juice ”Nypressad Apelsin” ingår 0,7 gram fibrer per 100 gram. Det är mindre än hälften.

Vad som alltså sker när frukten omvandlas till frukt är att fiberhalten minskas eftersom en del av fruktköttet ofrånkomligt försvinner i processen. Det är alltså inget annat än frukt i juicen, men ändå är det inte samma sak som om man ätit frukten.

Är detta verkligen något att bry sig om? Ja, det stora problemet är att sockret som vi får i oss från juice då fiberhalten minskat tas upp mycket snabbare i blodet. I en studie av Harvard från 2013 framkom att den som dricker ett glas juice varje dag ökade risken för att drabbas av diabetes med 21 %.

För att ta ett annat exempel med smoothies i stället för vanlig juice. En av tillverkarna som erbjuder smoothies i butiken utan något annat än frukt är Froosh. Om deras produkt ”Smoothie Mango & Apelsin” heter det: “The smoothie is all natural, have no added sugar and is not from concentrate. 100 % fruit.”

Innehållet i denna smoothie utgörs av pressade frukter vilka är äpple, mango, banan, apelsin, citron och passionsfrukt. Fiberhalten är dock bara 1,1 %, vilket skiljer sig från fiberhalten i frukterna som är mellan 1,7 % (mango och banan) till hela 15,9 % i passionsfrukt.

För den som vill dricka juice eller smoothies och köpa dem i affären är Brämhults och Froosh på flera sätt bra alternativ, men det är ändå inte detsamma som att äta frukt.