Tillagning

Mat och tillagning samt hälsoaspekter kring upphettning av mat. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 10 aug 2023

Guide till hur olika sorters mat tillagas. Även råd kring hur stektemperatur och val av stekfett kan påverka hälsan.

Fisk

Snabbguide till att tillaga fisk genom kokning, stekning eller grillning:

Mer utförliga tips hittas på professionalsecrets.se: Laga fisk som proffsen.

Kyckling

Kycklingfilé (tinad) tillagas i ugn eller steks:

Läs om att tillaga hel kyckling.

Tillagad kyckling kan försvaras i kyl under cirka 3-4 dagar.

Vad gäller tiden för att tina fryst kyckling kan olika antal timmar uppges på förpackningen, men generellt är cirka ett dygn i kylskåp lagom.

Hygien är viktigt när du tillagar kyckling. Det finns risk för bli smittad av bakterier inklusive campylobacter som kan leda till campylobacterinfektion. För att minimera riskerna för att bli smittad av bakterier när du tillagar kyckling ska du tänka på att tvätta händerna före och efter kontakten med kött, försök separera kycklingen från övrig mat i möjligaste mån under förberedningen och vid tillagningen, diska skärbräda och andra köksredskap som varit i kontakt med kycklingen.

Fläskkotlett

Fläskkotlett tillagas i ugn eller steks i hög medelvärme:

Fläskkotletten kan til exempel kryddas med svartpeppar.

Fläskkotlett på talrik

Stekt fläskkotlett.

Att lära sig om matlagning

Sautera - sautera i stekpannan innebär att maten (t.ex. bitar av grönsaker) ska "hoppa" lite grann i stekpannan under stekning, vilket sker med hjälp av högre värme (under kortare tid).

Sköljning

Många kockar har för vana att skölja livsmedel med tjockt skal som inte äts till exempel avokado och lök. Bakterier, smuts och dylikt på skalet kan fastna på knivbladet när det skär genom skalet och korskontaminering till de delar som ska ätas.

Temperatur och stekfett

Undvik för höga temperaturer vid tillagning av mat och kött i synnerhet då det finns samband mellan höga tillagningsteperaturer och giftiga ämnen, inklusive cancerframkallande. Även valet av stekfett kan påverka vår hälsa i långa loppet.

Länkar som sammanställts av Matfakta.nu för vidare läsning:

Cancerfall kopplas till naturliga gifter i mat (Artikel från Extrakt.se)
Ur artikeln: "Ju högre tillagningstemperatur desto större är risken för att farliga ämnen bildas. Istället för att steka maten kan man välja alternativ med lägre temperatur; som att koka, ugnsbaka, använda lergryta eller långkoka maten."
Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika (Artikel från Kurera.se)
Ur artikeln: "När [vegetabiliska oljor] hettas upp bildas nämligen höga koncentrationer av skadliga kemikalier, vilka kallas aldehyder och kopplas till ett flertal sjukdomar, såsom bland annat cancer, hjärtsjukdomar och demens."
Stekning på gasspis kan öka cancerrisken (Artikel från Svt.se)
Ur artikeln: "Ny forskning visar att matlagning på gasspisar kan vara mer hälsovådligt än på elektriska spisar. Särskilt vid stekning med margarin på gasspisar bildas ångor som innehåller bland annat cancerframkallande ämnen."
Relevant läsning: Hållbarhet hur länge olika livsmedel håller sig ätbara.