Vitaminer

Fakta och översikt över vitaminer.

Kan man äta för mycket vitaminer? Ja, överdoser av vitaminer som A och E exempelvis kan vara skadligt. Chansen är dock liten att man överdoserar vitaminer genom normal kost utan vitamintillskott. De vitaminer som är mest lättillgängliga i vår föda är generellt A, C och E vitaminer.

Lista på livsmedel som innehåller mycket vitaminer av. Att utrymmesskäl används förkortningarna A, B, C, D, E och K för Vitamin A, Vitamin B, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E respektive Vitamin K i tabellen. Observera att bara en av de olika sorterna av B-vitamin anges, den högsta siffran (se separat översikt över B-vitaminer i livsmedel för en mer detaljerad genomgång). En vitamin som många har brist på är B12, se lista över mat med Vitamin B12. Se även lista över mat med Vitamin B1 (tiamin) och Vitamin B2 (riboflavin). B5 och B7 vitamin förekommer numera sällan och anges i stället som pantotensyra respektive biotin.

Tabell 1. Mat och mängd vitaminer rekommenderat dagligt intag (RDI) per 100 g
Livsmedel A B C D E K
Grönkål 56 19 150 0 45 824
Brysselkål 5 80 106 0 7 293
Broccoli 5 88 104 0 3 147
Mâchesallat 31 46 44 0 13 503
Pak choi 28 33 56 0 1 61
Sparris 3 60 41 0 17 0
Mandel 0 50 1 0 220 0
Pistagenötter 2 91 3 0 16 18
Jordnötter 0 120 0 0 91 0
Valnötter 1 40 0 0 22 17
Cashewnötter 1 35 0 0 62 0
Ansjovis 2 440 0 114 8 2
Sill 2 260 0 225 0 5
Lax (stekt) 4 234 0 278 12 0
Tonfisk 3 160 0 144 8 0
Makrill (konserv) 5 360 0 56 8 0
Torsk (kokt) 0 65 0 47 7 0
Räkor 0 140 0 0 33 0
Musslor 11 400 0 0 10 0
Vattenkastanjer 0 129 5 0 10 0
Ägg 30 90 0 44 16 1
Mungböna 1 312 0 0 3 0
Ost 19 74 0 4 3 25
Kyckling (kokt) 5 49 0 18 7 2
Skinka (kokt) 0 65 0 6 2 3
Linser (röda)            
Tofu            
Torkade nypon            
Kikärtor            
Pasta            
Purjolök 4 36 25 0 7 72
Vitlök 0 18 39 0 0 1
Spenat            
Ris (råris)            
Avokado 1 58 4   28 25
Kiwi   21 79   2  
Apelsin   15 62   4  
Grapefrukt   13 41   3  
Clementin   10 39   2  
Lime   6 36   2  
Päron   3 6   4 3
Äpple   2 15   2 7
Honungsmelon   15 31   1 1
Vattenmelon 2 10 13   1  
Persika 1 3 10   15 2
Champinjoner   29 6      
Kantarell 9 26   307    
Rucola            
Yoghurt            
Majskorn            
Gräslök            
Kronärtskocka 1 37     2 20
Mjölk            
Ris            
Selleri            
Björnbär            
Dadlar            
Grädde            
Hallon            
Havtorn            
Paprika (röd)            
Zucchini            
Banan            
Blåbär            
Fikon            
Gurka            
Morot 108 11     5 11
Kidneybönor   65       11
Linfrön            
Kardemumma            
Pumpafrön            
Aubergine   11     1 8

Vad gäller sparris avses grön sparris.

Multivitaminer och vitaminer i tablettform

Multivitaminer är ett tillskott och en samlingsbeteckning på tillskott som förutom vitaminer ofta kan innehålla mineraler.

Multivitaminer och andra slags tillskott i form av tabletter är populära, men forskning pekar på att dessa inte har någon fördel. Kanske är de snarare potentiellt skadliga.

I en metaanalys över 27 studier plus två randomiserade studier som innefattade nästan en halv miljon personer av effekter från multivitaminer framkom att inga synliga fördelar kunde konstateras av multivitaminer. Det fanns inget som tydde på att intag av dessa kunde förebygga sjukdomar.

Relevant läsning: Viktigt att ta rätt form av E-vitamin! (Mix av allmän och produktrelaterad information från Greatlife.se)

Livsmedel berikade med vitaminer

Utöver naturligt förekommande vitaminer kan dessa fås från livsmedel som är berikade med vitaminer. Några sådana livsmedel är näringsjäst, ost och fil (observera att det oftast gäller enbart vissa sorter).

Källor