Idén är i första hand att presentera recept med nyttiga ingredienser och där råvaror dominerar.
Det finns ingen möjlighet att sätta betyg på recepten på Matfakta.nu. Detta beror på att recepten bara delvis är utformade för att smaka bra och inte bör ses som den enda värdemätaren för val av maträtt. Självklart är det av betydelse att det du äter är gott, men det är lika självklart att balansera vad som är gott med vad som är nyttigt. Att njuta av maten bör inte ske på bekostnad av hälsan. Är det verkligen viktigare att de minuter en måltid varar ska ske på bekostnad av resten av dagen och resten av livet? En stunds kulinarisk njutning kan väl knappast väga upp mot att under resten av dagen känna sig utvilad och inte plågad av hungerkänslor? För att inte tala om en mängd andra saker som sker i kroppen och hjärnan beroende på vad du äter men som du inte märker. Vad du äter har en avgörande betydelse för ditt fysiska och psykiska välmående på i korta och långa loppet.
Matrecept inkluderas inte upphovsrätt. Det är ett av skälen till att recepten som hittas högst på internetsökningar ofta är snarlika eller till och med identiska (de råkar alltså inte sammanfalla i ingredienser utan utmynnar från samma originalkälla, vilken förmodligen inte längre är känd).
Det är alltså tillåtet att kopiera ett recept och publicera det på exempelvis sin blogg (även om det borde vara mer stimulerande att åtminstone modifiera en aning) då ingredienslistor och tillhörande instruktioner räknas som funktionella snarare än kreativa.
Däremot är det inte tillåtet att plagiera text som omger recept. Till exempel en anekdot om hur ett recept kom till eller en text som beskriver känslan i att äta en maträtt. Inte heller är det tillåtet att använda bilder, såsom serveringsförslag, utan tillåtelse.
Vill du återanvända recept från Matfakta.nu kan du alltså göra detta utan risk för att göra dig skyldig till intrång i upphovsrätten, men du har som sagt inte rätten att återanvända fotografier.