Ägg
Fakta om ägg inklusive RDI, hållbarhet och allergi. – senast uppdaterad 29 nov 2023Aktuellt
Ägg innehåller fett och protein samt vitaminer (inkl. D-, A-, E-vitaminer) och mineraler (inkl. järn, zink och selen). Delar man upp ägget i äggula och äggvita finns fettet och A- och E-vitaminerna i gulan medan äggvitan i huvudsak består av protein.
Frigående och höns i bur
De värpta äggen i butiken kommer antingen från frigående höns eller höns placerade i burar. Därutöver finns det ekologiska ägg. När det gäller frigående höns finns det ytterligare två kategorier: höns som gått inomhus eller höns som gått utomhus.
Vad som gäller framgång av märkningen på förpackningarna. Dessa brukar vara utsatt med text, särskilt om det är frigående höns. Men det framgår inte alltid om hönsen gått inomhus eller utomhus. Detta kan dock utläsas från första siffran i märkningen där en trea anger att hönan levt i bur, en två anger att hönan gått inomhus, en etta anger att hönan gått utomhus, en nolla anger att äggen är ekologiska.
Rekommenderat dagligt intag
Det finns inget allmänt rekommenderat högsta intag för personer i allmänhet. Det vanliga rådet är att inte äta ägg i den omfattning att det totala matintaget inte blir tillräckligt balanserat.
För diabetiker och personer med höga kolesterolvärden eller triglyceridvärden bör dock begränsa mängder av ägg. Ägg innehåller mycket kolesterol. Kolesterol är en lipid som finns i våra celler och alltså inte nödvändigtvis är något vi bör undvika.
Förvaring och hållbarhet
Ägg förvaras bäst i kylskåp (hållbarheten förbättras om de förvaras kallt) och bör inte frysas (undantaget är om de uppvispade eller separerade i gulor och vitor). Hållbarheten bevaras bättre om äggen ligger kvar i förpackningen och tas de ur förpackningen ska de placeras så de står uppresta med den toppiga sidan nedåt.

Äggens hållbarhet ökar om de ligger kvar i förpackningen.
Det går att förvara kokta ägg i kylskåpet ett par dagar så länge skalet är intakt.
Äggens hållbarhetstid brukar anses vara cirka en månad efter de lagts förpackningen. Normalt sett håller sig äggen hållbara ännu längre och det går normalt sätt att förtära ägg en eller två veckor efter utgånget datum.
Undersök hållbarheten av ägg på två sätt:
- När du knäcker ägget och häller ut det i en stekpanna är tecken på färskhet att gulan är hög och rund och att vitan är uppdelad i två lager. Om äggulan är plattare än vanligt och vitan rinner ut mycket är det tecken på att ägget inte är färskt.
- Genom att lägga ägget i ett glas med vatten kan färskheten framgå. Om ägget lägger sig på botten är det färskt, allra färskast är ägg som ligger plant på botten medan halvfärska ägg delvis eller helt stället sig upp. Ett för gammalt ägg flyter upp till ytan.
Två sätt att kontrollera färskheten hos ägg.
Storlek och vikt
Ägg sorteras efter vikt och det brukar anges på förpackningen i form av förkortningar, enligt:
- XL (extra stora) väger över 73–83 g
- L (stora) väger 63–73 g
- M (medelstora) väger 53–63 g
- S (små) 43–53 g
Ibland förekommer kombinerade storlekar, vilket skrivs i stil med M-L.
Tvättning av ägg
Ibland tvättas ägg för att avlägsna smuts, damm och bakterier.
Aquafaba
Aquafaba är spadet till bönor eller kikärtor och liknar äggvita; kan ibland köpas färdigt i matbutik. Det kan användas som ersättning för ägg (särskilt äggvita) där 3 matskedar aquafaba motsvarar ett ägg. Se exempel på recept är aquafaba används i dessa recept för våfflor.