Ägg

Fakta om ägg inklusive RDI, hållbarhet och allergi. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 25 mars 2024

Ägg med skalÄgg innehåller fett och protein samt vitaminer (inkl. D-, A-, E-vitaminer) och mineraler (inkl. järn, zink och selen). Delar man upp ägget i äggula och äggvita finns fettet och A- och E-vitaminerna i gulan medan äggvitan i huvudsak består av protein.

Frigående och höns i bur

De värpta äggen i butiken kommer antingen från frigående höns eller höns placerade i burar. Därutöver finns det ekologiska ägg. När det gäller frigående höns finns det ytterligare två kategorier: höns som gått inomhus eller höns som gått utomhus.

Vad som gäller framgång av märkningen på förpackningarna. Dessa brukar vara utsatt med text, särskilt om det är frigående höns. Men det framgår inte alltid om hönsen gått inomhus eller utomhus. Detta kan dock utläsas från första siffran i märkningen där en trea anger att hönan levt i bur, en två anger att hönan gått inomhus, en etta anger att hönan gått utomhus, en nolla anger att äggen är ekologiska.

Ekologiska ägg och miljögifter

Fastän ekologiska alternativ är att föredra generellt när det kommer till livsmedel finns det också potentiella nackdel på grund av de restriktioner som gäller för ekologiska livsmedel. I fallet med ekologiska ägg medför reglerna att halterna av dioxin och andra potentiellt farliga miljögifter blir högre. Dioxinerna kommer i detta fall från fiskmjölet som ingår i det foder som hönsen äter av. Anledningen att det finns mer dioxiner i ekologiska ägg är att de aminosyror som i normala fall reducerar dioxinhalterna får tillsättas i fiskmjölet om äggen ska få kategoriseras som ekologiska.

Aktuellt

Miljögifter i alla ekoägg (20 mars 2024 Råd & Rön)

Rekommenderat dagligt intag

Det finns inget allmänt rekommenderat högsta intag för personer i allmänhet. Det vanliga rådet är att inte äta ägg i den omfattning att det totala matintaget inte blir tillräckligt balanserat.

Ägg är en animalisk föda och intag kan vara förenat med hälsorisker. Risker med animalisk föda.

För diabetiker och personer med höga kolesterolvärden eller triglyceridvärden bör dock begränsa mängder av ägg. Ägg innehåller mycket kolesterol. Kolesterol är en lipid som finns i våra celler och alltså inte nödvändigtvis är något vi bör undvika.

Förvaring och hållbarhet

Ägg förvaras bäst i kylskåp (hållbarheten förbättras om de förvaras kallt) och bör inte frysas (undantaget är om de uppvispade eller separerade i gulor och vitor). Hållbarheten bevaras bättre om äggen ligger kvar i förpackningen och tas de ur förpackningen ska de placeras så de står uppresta med den toppiga sidan nedåt.

Fyra gula ägg

Äggens hållbarhet ökar om de ligger kvar i förpackningen.

Det går att förvara kokta ägg i kylskåpet ett par dagar så länge skalet är intakt.

Äggens hållbarhetstid brukar anses vara cirka en månad efter de lagts förpackningen. Normalt sett håller sig äggen hållbara ännu längre och det går normalt sätt att förtära ägg en eller två veckor efter utgånget datum.

Undersök hållbarheten av ägg på två sätt:

  1. När du knäcker ägget och häller ut det i en stekpanna är tecken på färskhet att gulan är hög och rund och att vitan är uppdelad i två lager. Om äggulan är plattare än vanligt och vitan rinner ut mycket är det tecken på att ägget inte är färskt.
  2. Genom att lägga ägget i ett glas med vatten kan färskheten framgå. Om ägget lägger sig på botten är det färskt, allra färskast är ägg som ligger plant på botten medan halvfärska ägg delvis eller helt stället sig upp. Ett för gammalt ägg flyter upp till ytan.

Knäckt ägg i stekpanna och ägg i glas

Två sätt att kontrollera färskheten hos ägg.

Storlek och vikt

Ägg sorteras efter vikt och det brukar anges på förpackningen i form av förkortningar, enligt:

Ibland förekommer kombinerade storlekar, vilket skrivs i stil med M-L.

Tvättning av ägg

Ibland tvättas ägg för att avlägsna smuts, damm och bakterier.

Relevant läsning: Faror vid industriell tvättning av ägg (Livsmedelsverket.se)

Aquafaba

Aquafaba är spadet till bönor eller kikärtor och liknar äggvita; kan ibland köpas färdigt i matbutik. Det kan användas som ersättning för ägg (särskilt äggvita) där 3 matskedar aquafaba motsvarar ett ägg. Se exempel på recept är aquafaba används i dessa recept för våfflor.

Allergi mot ägg

Allergier mot ägg förekommer och den allergiska reaktionen beror på överkänslighet mot proteiner som finns i äggulan eller äggvitan. Analysnamn för allergener vid test är S-Äggvita-ak (specifikt allergen kopplat till äggvita med bildning av antikroppar) och S-Ovumuko-ak (även detta allergen kopplat till äggvita med bildning av antikroppar; notera att ägg heter ovum på latin).

Den allergiska reaktionen kan påverkas om ägget äts rått eller uppvärmt då vissa proteiner är värmekänsliga, vilket innebär att imunresponsen uteblir eller minskas. De fyra huvudsakliga proteiner i äggvitan som utgör allergena komponenter är ovomucoid (Gal d 1), ovalbumin (Gal d 2), conalbumin (Gal d 3) och lysozyme (Gal d 4).1

Misstankar om allergi kan besvaras genom blodtest. Ifall ägg helt ska uteslutas ut kosten vid bekräftad allergi påverkas vilket hur högt värde resultatet av testet visar. En läkare bör vägleda i dessa fall. Generellt är rådet att utesluta ägg om värdet är tillräckligt högt. Annars provas ibland annat att återintroducera ägg i kosten genom att från ett mycket lite dagsintag succesivt öka (s.k. oral immunterapi) så länge inga märkbara reaktioner visar sig. Eftersom en mångsidig kost generellt rekommenderas är det att föredra att ett födoämne fortsatt kan ingå i kosten framför att helt utesluta det.

Relevant läsning: Behandla matallergi – det säger forskningen (Astmaoallergiforbundet.se) | Does giving daily small, steadily increasing amounts of egg protein help people with egg allergy? (Cochrane.org)

Mat med ägg

Ägg ingår i en mängd livsmedel och maträtter. Förutom uppenbara rätter med ägg som huvudingrediens såsom pannkakor och våfflor kan pasta, nudlar och bröd innehålla ägg.

Tandkräm med ägg

Även tandkräm kan innehålla äggprotein. I sådant fall är det inte säkert att detta är utskrivet på förpackningen bland ingredienserna annat än som lysozym (på engelska lysozyme), ett enzym utvinns ur äggvita (3,5 % av äggviteproteinet utgörs av lysozym). Det är dock endast en av tre äggallergiker som reagerar med lysozym.2 När det gäller tandkräm inställer sig förstås frågan hur mycket av tandkrämen som sväljs. Förmodligen mer än vi tror. Resultaten från en metastudie visade att det skiljde sig avsevärt hur mycket tandkräm som sväljs mellan personer. Det fanns ett spann mellan 11 % och 81 % (observera att både barn och vuxna fanns med bland försökspersoner i de studier som ingick i metastudien). Som det löd i metastudiens kan den stora skillnaden bland annat förklaras faktorer som rör tandkrämen såsom av kemisk sammansättning och andra egenskaper hos produkten. Av de studier som användes i metastudien var resultatet i studien med flest försökspersoner i genomsnittet 73 %.3

Referenser

  1. Vardgivarguiden.se, "Komponenthandboken" hämtad 2023-10-01 från https://vardgivarguiden.se/globalassets/utveckling/vardutveckling/komponenthandboken.pdf?IsPdf=true.
  2. Livsmedelsverket.se, "Ägg" hämtad 2023-11-29 från https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/allergi-och-overkanslighet/agg.
  3. Frontiersin.org, "Toothpaste ingestion—evaluating the problem and ensuring safety: systematic review and meta-analysis" hämtad 2023-11-29 från https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2023.1279915/full.