Om sidan

LogotypMatfakta.nu informerar om livsmedel, ingredienser, tillsatser i mat samt presenterar jämförelser över matprodukter.

Matfakta.nu är en relativt nystartad sajt och det finns en strävan att publicera artiklar och dylikt med hög kvalitetskontroll och där ”kostlära” står i centrum medan recept spelar en mindre roll. Ansvarig utgivare är Oskar Strandberg. Övrig artikelskribent är Emelie Lind.

Kontakt

Vid frågor eller synpunkter kring webbsidans innehåll, välkommen att ta kontakt via e-post: kontakt@matfakta.nu.

Lär dig mer om maten du äter

I en matbutik kan det finnas över tio tusen produkter, men det betyder inte att utbudet är enormt och tilltalar alla preferenser. Den som till exempel vill ha närodlad mat utan tillsatser kommer finns få om några produkter som passar dennes önskemål.

På det teknologiska området har många imponerande bedrifter skett som ändrat sättet vi konsumerar mat. Hyllorna är fulla av samma fruktsorter året runt och vi kan köpa druvor utan kärnor. Vidare kan vi köpa mjölk med förlängd hållbarhet och färdiga middagar som bara behöver värmas i mikrovågsugnen. Men det är viktigt att inse att priset från sådana produkter är att vi samtidigt äter mat med fler tillsatser än vad vi gjort traditionellt.

Var maten egentligen kommer ifrån är något de flesta konsumenter inte har reda på. Av de många varumärken vi kan lägga märke till bland butikshyllorna (eller på skärmen om vi handlar på nätet) är maten ofta levererad från långt färre matproducenter. Det handlar oftare om stora företag än mindre familjeföretag. Det går att i hög grad tala om en centraliserad matproduktion, vilket bland annat innebär att smitta från djuruppfödning sprids lättare och till fler konsumenter.

Den massproduktion av mat som gör det bekvämt att vara matkonsument handlar också om att ständigt effektivisera för att uppnå en ökad vinst. Medan matkonsumenterna kan bli lidande. Med tanke på att en stor majoritet av världens mänskliga population är matkonsumenter i någon grad är det märkligt att ett fåtal företag kan styra våra matvanor, men det är vad som äger rum när detta skrivs.

Några av de bokkällor som använts för innehållet på denna webbplats:
Matens filosofi (2021) av Henrik Lagerlund
Äta för livet (2020) av Charlotte Erlanson-Albertsson
Skydda din hjärna (2019) av David Perlmutter (övers. Jan Wibom)
Välj hälsa! (2018) av Stig Bengmark
Konsten att inte dö (2018) av Michael Greger och Gene Stone (övers. Helene Sandström)
Happy food: om hur mat och lycka hänger ihop (2017) av Niklas Ekstedt & Henrik Ennart
Hotet mot din hjärna (2016) av David Perlmutter (övers. Jan Wibom)
Kulinariska ord (2011) av Olle Bergman
Vår kokbok (2009) av Norstedts
Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik (2008) av Mats-Eric Nilsson
Matmyten. Vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss (2005) av Tim Spector (övers. Stefan Lindgren)

Fler böcker om mat och hälsa på senare år:
Matrevolutionen: ät dig frisk med riktig mat (2011) av Andreas Eenfeldt

Relevant läsning: Red Pen Reviews en webbsida från ett kritiskt perspektiv granskar utkommen litteratur som rör kostdieter och matforskning.

Dokumentärfilmer om matindustrin och kost som rekommenderas:
Kiss the Ground (2020) av Joshua Tickell och Rebecca Harrell Tickell
The Game Changers (2018) av Louie Psihoyos
What the Health (2017) av Kip Andersen & Keegan Kuhn
The Magic Pill (2017) av Robert Tate
Sugar Coated (2015) av Michèle Hozer
Fed Up (2014) av Stephanie Soechtig
Hungry for Change (2012) av J. Colquhoun, L.T. Bosch & C. Ledesma
Forks Over Knives (2011) av Lee Fulkers
The Dark Side of Chocolate (2010) av Miki Mistrati och U. Roberto Romano
Food Inc. (2008) regi av Robert Kenner
King Corn (2007) av Aaron Woolf
Super Size Me (2004) av Morgan Spurlock

Fler dokumentärfilmer om matindustrin och kost på senare år:
Fat Fiction (2020) av Jennifer Isenhart