Förvaring

Hur livsmedel bör förvaras och rekommendationer för kyl och frys. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 8 jan 2024

Den mesta maten förvaras bäst i kylskåp medan en del håller sig bättre inklusive smakar bättre om de förvaras i rumstemperatur. För längre förvaring kan många livsmedel frysas.

I kylskåpet bör det vara 4–8 grader och i frysen inte varmare än minus 18. Matens hållbarhet ökar om temperaturen närmar sig fyra grader, vid lägre temperaturer riskerar maten frysa (särskilt i de bakre delarna av hyllorna nära kylelementet). Strömförbrukningen ökar vid lägre temperaturer, men detta kan kompenseras genom att placera kylskåpet långt ifrån värmekällor, vilka främst är spis och fönster med solinflöde. Listerna som inte är täta är en annan källa till ökad strömförbrukning från kyl och frys. En fullpackade kyl och frys drar också mer ström. Tänk därför på att förbruka maten inom rimlig tid och använd eventuellt balkongen som en alternativ kyl/frys när temperaturen tillåter.

Frukt

Generellt kan frukt förvaras antingen i rumstemperatur eller i kylskåp. De mognar något snabbare i rumstemperatur och följdaktligen är risken att de blir övermogna större.

Avokado

En omogen avokado kan gärna förvaras i rumstemperatur, vilket gör att den mognar fortare, annars i kyl. Avokadon blir mjukare och skalet kan bli lilaaktigt när frukten är mogen. Det går också att se om avokadon är mogen genom att ta bort den lilla "ploppen" och då ska helst frukten under vara grön för att den ska vara mogen (är det brunt är den övermogen). När detta gjorts bör dock frukten ätas eftersom luft nu kan ta sig in under skalet.
Märkbara tecken på att avokadon är för gammal: mycket mjuk, brunt under "ploppen".

Banan

I rumstemperatur eller kylskåp.
Märkbara tecken på att bananerna är för gamla: mörka fläckar på skalet och på frukten.

Passionsfrukt

Förvaras bäst i kylskåp för ökad hållbarhetstid. Mognar snabbare i rumstemperatur. Att skalet blir skrynkligt och skrovligt betyder inte att de är för gamla.
Märkbara tecken på att passionsfrukterna är för gamla: frukten är märkbart mjuk och känns lätt (om de väger mindre än 30 gram är de troligen för gamla).

Päron

Förvaras bäst i kylskåp för ökad hållbarhetstid.
Märkbara tecken på att päronen är för gamla: genomskinliga fläckar i fruktköttet nära skalet.

Äpple

Förvaras bäst i kylskåp för ökad hållbarhetstid (går även att frysa in).
Märkbara tecken på att äpplen är för gamla: skalet blir mindre slätt och fruktköttet blir sprödare i konsistensen.

Kaki (Sharon)

Förvaras i rumstemperatur eller kylskåp.
Märkbara tecken på att sharonfrukterna är för gamla: svarta märken på skalet och mörka fläckar i fruktköttet.

Bär

Blåbär

Blåbär kan förvaras i kylen några dagar eller i frys betydligt längre tid. För att förbättra hållbarheten bör inte blåbären sköljas förrän de äts.
Märkbara tecken på att blåbären är för gamla: mosig konsistens, minskad smak.

Grönsaker

Broccoli

Blåbär förvaras helst i kylen där den kan klara sig ett par veckor. För att förbättra hållbarheten bör den ligga kvar i sin plast eller läggas i en plastlåda.
Märkbara tecken på att broccolin är för gammal: gul färg, minskad smak

Lök

Gul lök, rödlök samt vitlök som förvaras i kylskåp eller sval rumstemperatur och utan att utsättas för fukt kan hålla över en månad. Lök får dessutom gärna förvaras där det är mörkt och särskilt vid förvaring i rumstemperatur. Detta förutsätter att skalet är kvar. När skalet avlägsnats eller löken delats minskar hållbarheten. Det bästa är att inte ta bort skalet från hela löken om en del av den ska sparas. Förvaring av en lök där skalet brutits bör ske i plastlåda (lök bör aldrig ligga i plastpåse). Löken kan då klara sig i en till två veckor i kylen.
Märkbara tecken på att löken är för gammal: mjuk under skalet, bruna fläckar.

Gurka

Gurka förvaras helst i kylskåp.
Märkbara tecken på att gurkan är för gammal: den känns mjuk när man klämmer på den.

Morot

Morötter förvaras helst i kylskåp. Ska inte förvaras lufttätt.
Märkbara tecken på att morötter är för gamla: mjuknar.

Sallad

Hållbarheten varierar beroende på vilken salladssort det gäller. En metod för att öka hållbarheten är att flytta över från plastpåse till plastlåda.
Märkbara tecken på att salladen är för gammal: missfärgad, mjuka blad, ruttnat.

Spenat

Spenat bör inte förvaras längre tider i rumstemperatur då bakterien nitrit lättare omvandlas från nitrat som finns i spenat och kan vara farligt i större mängder.

Spenat kan frysas in och sedan upptinas med bra resultat. Det finns olika metoder. Det rekommenderas ofta att före infrysning förvälla (lägga i saltat kokande vatten) en kort stund, men det går också att lägga in spelat direkt i frysen utan att förvälla, men bladen bör alltid sköljas om de inte ska tas ut ur frysen redan efter ett par dagar. Fördelen med att förvälla är att smaken bättre behålls och att hållbarhetstiden ökar. Dock kan näringstätheten minska.

Oavsett metod kan spenaten infrysning med fördel läggas i påsar där så mycket luft som möjligt pressas ut. Upptining bör ske några timmar för spenaten och med fördel kan vatten pressas ut före användning. Läs mer om att frysa in spenat (engelskspråkig länk).

Tomat

Tomat förvaras helst i rumstemperatur för smakens skull. Men det går förstås också att förvara i kyl.
Märkbara tecken på att tomaten är för gammal: mjuk, skrynkligt skal.

Champinjoner

Champinjoner och annan svamp kan förvaras i kylskåp upp till cirka två-tre veckor. För att förbättra hållbarheten bör de ligga i en påse som inte är helt lufttät och först sköljas då de ska ätas. Det uppträder snabbt bruna fläckar på svamp, men detta är inte nödvändigtvis ett tecken på att de är för gamla. Att bevara svamp i frysen är sämre än att ha dem i kylskåp. Champinjoner bör inte ligga i plastförpackningar och om de ligger förpackade i plats bör de tas ur och läggas i papperspåse. Det kan bildas bakterier om de ligger inplastade. Än värre är om de ligger inplastade i rumstemperatur, då kan mögel uppstå relativt snabbt.
Märkbara tecken på att svampen är för gammal: mjuka, torkade, fårad yta, illaluktande.

Nötter

Generellt har nötter mycket lång hållbarhetstid på upp till flera månader.

Valnötter

Valnötter har generellt något kortare hållbarhetstid än andra nötter beroende på deras höga halt fettsyror som är känsliga för oxidation.
Märkbara tecken på att valnötterna är för gamla: unken lukt, missfärgningar, mögel.

Mejeri

Ost

Ost förvaras normalt i kyl (på en plats som inte är fuktig), men kan även frysas för längre förvaringstid. Vita fläckar som först brukar synas på undersidan av hårdost är vitmögel. En ost med mögelfläckar behöver inte kasseras utan det räcker att det berörda området inklusive två centimeter bredvid skärs bort.

Observera dock att särskilt på lagrad ost kan mindre vita fläckar som ser ungefär likadant ut som mögel i stället kan vara kalciumlaktat och är inte tecken på att osten är för gammal.
Märkbara tecken på att osten är för gammal: mögel först i form av vita fläckar som i nästa stadium utbreder sig och får en blåaktig färg.

Smältost

Smältost (färskost, mjukost och liknande) förvars i kylskåp.
Märkbara tecken på att smältosten är för gammal: mycket ansamling av vatten. I vissa falla kan mögel ansamlas i smältost och då bör hela förpackningen slängas eftersom möglet lätt sprids i det vatten som brukar ansamlas.

Fisk

Tonfisk

Tonfisk kan förvaras i kylskåp upp till två dagar efter bruten förpackning. Tonfisken bör dock inte ligga kvar i konservburken utan flyttas till exempelvis plastbunke.
Märkbara tecken på att tonfisken är för gammal: illaluktande.

Övrigt

Potatis

Potatis kan förvaras i kylskåp, men helst i sval rumstemperatur (ca 5–10 grader), i flera månader. De förvaras bäst om de ligger i en påse eller på annat sätt som hindrar att de utsätts för ljus.
Märkbara tecken på att potatisen är för gammal: mjuk, grönfärgade.

Choklad

Förvaras helst i rumstemperatur så länge det inte är för varmt.
Märkbara tecken på att chokladen är för gammal: vit missfärgning.

Matolja

Förvaras bäst i rumstemperatur.
Märkbara tecken på att oljan är för gammal: dålig lukt.

Bröd

Förvaras i skafferi eller frys.
Märkbara tecken på att brödet är för gammal: torrt. Medan torrt bröd kan ätas även om det kanske är mindre aptitligt bör bröd med tecken på mögel slängas (detta gäller hela brödet då mögel snabbt sprids i bröd). Tecken på mögel är gröna eller blåa fläckar.

Honung

Kan förvaras i kylskåp eller i svalt rum. I båda fallen gäller i det närmaste oöverträffad hållbarhet.
Märkbara tecken på att honungen är för gammal: minskad smak.

Bikarbonat

Förvaras i skafferi.
Märkbara tecken på att bikarbonaten är för gammal: det brukar inte märkas förrän dess funktion som jäsmedel inte längre har effekt.

Relevant läsning: Mögelgifter (Livsmedelsverket.se)

Livsmedel och bäst före-märkning

För livsmedel med bäst före-datum kan maten i allmänhet kan matas även ätas efter passerat utgångsdatum om det finns i kylskåp, särskilt om förpackningen är oöppnad. De datum som anges på förpackningar ska inte uppfattas som att maten absolut inte ska ätas senare utan detta är datum satta med stor marginal då maten garanteras vara färsk.

Relevant läsning: Hållbarhet hur länge olika livsmedel håller sig ätbara.