Hållbarhet

Lista på livsmedel och deras hållbarhet. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 7 feb 2024

Om inget annat nämns avses bruten förpackning där bäst-före-datumet inte längre är aktuellt. För frukt och grönsaker och liknande livsmedel gäller dock inte detta.

Tabell 1. Produkters hållbarhet antal dagar i rumstemperatur, kyl och frys
Livsmedel Rum Kyl Frys Kategori
Ananas   5   Frukt
Apelsiner   14   Frukt
Aubergine 10     Grönsaker
Avokado 5 7   Frukt
Bananer 7     Frukt
Bikarbonat 120      
Björnbär   5 90 Bär
Bladpersilja   7 60 Grönsaker
Blomkål   30   Grönsaker
Blåbär   5 90 Bär
Broccoli 3 7 90 Grönsaker
Brysselkål   20   Grönsaker
Bönor   4    
Cashewnötter† 180 120   Nötter
Champinjoner   20    
Citron 14 14   Frukt
Clementin   14   Frukt
Dadlar‡ 120 120   Torkad frukt
Falukorv   7 90 Kött
Fetaost   3    
Fikon‡ 120 120   Torkad frukt
Gojibär‡ 120 120   Torkad frukt
Grapefrukt 14 14   Frukt
Grönkål   7   Grönsaker
Gul lök* 14 30    
Gurka 3 7   Grönsaker
Hallon   5 90 Bär
Honung >90 >90    
Ingefära (färsk)   60   Örter
Jordgubbar   5   Bär
Jordnötter† 120 90   Nötter
Kikärtor   4    
Kiwi 14 21   Frukt
Kokosmjölk   5    
Korv   7 90 Kött
Kronärtskockshjärtan   3    
Köttbullar   14 30 Kött
Lime 14     Frukt
Lövbiff   3 90 Kött
Majs   3   Grönsaker
Mandel† 120 90   Nötter
Mango 10 10   Frukt
Melon   5   Frukt
Morot   14   Grönsaker
Oliver   14    
Paprika 5 7   Grönsaker
Passionsfrukt   10   Frukt
Pesto   7    
Pistagenötter† 120 90   Nötter
Plommon   10   Frukt
Purjolök 7 14    
Potatis 60 60    
Päron   14   Frukt
Riven ost   4 90  
Russin‡ 120     Torkad frukt
Rödkål   20   Grönsaker
Rödlök 14 30    
Sallad   7 90 Grönsaker
Skinka   14 90 Kött
Sparris   14   Grönsaker
Spenat 1 7 30 Grönsaker
Surkål   25   Grönsaker
Tomat 7 7   Grönsaker
Tonfisk   2   Fisk
Valnötter† 120 90   Nötter
Vindruvor   7   Frukt
Vitkål   14   Grönsaker
Vitlök 21 90    
Äpplen 7 14 90 Frukt

När det står 30–120 dagar är detta ungefärliga hållbarhetstider och längre hållbarhet kan gälla.
* Vid förvaring i rumstemperatur bör miljön vara torr och mörk.
† Nötter med skal har längre hållbarhet.
‡ Vid förvaring i rumstemperatur bör temperaturen vara relativt sval.

Beroende på temperaturen och luftfuktigheten i miljön där maten förvaras kan siffrorna i listan skilja sig något.

Vad gäller bönor avses färdigkokade och konserverade.
Vad gäller kikärtor avses färdigkokade och konserverade i vatten.

Faktorer som påverkar hållbarheten hos livsmedel

Det är vanligt att ingen information om hållbarhet efter bruten förpackning anges från mattillverkarens sida. Detta kan vara irriterande för konsumenten, men matproducentens skäl grundar sig på att olika faktorer kan påverka hållbarheten, vilka främst är dessa:

Dessa faktorer till trots hade vissa konsumenter troligtvis välkomnat en information i stil med "Produkten bör konsumeras inom ca x dagar efter förpackningen öppnats. Exakt antal dagar kan variera beroende på faktorer som kylskåpets temperatur." 

Matbutikerna uppger dessutom att de väljer att inte skriva utan hållbarhetstid för att minska sitt stora matsvinn. Detta kan dock upplevas provocerande för konsumenter som fått erfara hur förpackningarna blir allt större samt att sådant som fukt och grönsaker allt oftare säljs i plastpåsar och korgar, vilket snarare bidrar till matsvinnet. Det är allmänt känt att ensamhushållen blir allt flera, vilket rimmar illa med större förpackningar. Vad större förpackningar leder till är förstås ökad vinst för matbutiker och matproducenter. Varje gång en kund slänger för gammal mat medföljer ett vinstgivande utfall för de som tillverkar och säljer livsmedel.

Bäst före-datum

För livsmedel med bäst före-datum kan maten i allmänhet även ätas efter passerat utgångsdatum om förvaringen skett i kylskåp, särskilt om förpackningen är oöppnad. De datum som anges på förpackningar ska inte uppfattas som absoluta utan är datum satta med stor marginal då maten garanteras vara färsk.

Att det finns bäst före-datum på livsmedelsförpackningar gynnar inte minst producenten och återförsäljaren då konsumenten tenderar slänga mer mat än nödvändigt.

Relevant läsning: Förvaring hur olika livsmedel bör förvaras.