Hållbarhet

Lista på livsmedel och deras hållbarhet. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 30 sep 2023

Om inget annat nämns avses bruten förpackning där bäst-före-datumet inte längre är aktuellt. För frukt och grönsaker och liknande livsmedel gäller dock inte detta.

Tabell 1. Produkters hållbarhet antal dagar i rumstemperatur, kyl och frys
Livsmedel Rum Kyl Frys Kategori
Potatis 60 60    
Gul lök* 14 30    
Rödlök 14 30    
Vitlök 21 90    
Purjolök   10    
Sallad   7 90 Grönsaker
Grönkål   7   Grönsaker
Vitkål   14   Grönsaker
Surkål   25   Grönsaker
Blomkål   30   Grönsaker
Brysselkål   20   Grönsaker
Spenat 1 7 30 Grönsaker
Sparris   14   Grönsaker
Aubergine 10     Grönsaker
Bladpersilja   7 60 Grönsaker
Broccoli 3 7 90 Grönsaker
Majs   3   Grönsaker
Paprika 5 7   Grönsaker
Blomkål   2   Grönsaker
Gurka 3 7   Grönsaker
Tomat 7 7   Grönsaker
Morot   14   Grönsaker
Ingefära (färsk)   60   Örter
Björnbär   5 90 Bär
Blåbär   5 90 Bär
Jordgubbar   5   Bär
Hallon   5 90 Bär
Ingefära (färsk)   60   Örter
Valnötter† 120 90   Nötter
Jordnötter† 120 90   Nötter
Mandelnötter† 120 90   Nötter
Pistagenötter† 120 90   Nötter
Cashewnötter† 180 120   Nötter
Bönor   4    
Kikärtor   4    
Champinjoner   20    
Riven ost   4 90  
Pesto   7    
Oliver   14    
Honung >90 >90    
Kokosmjölk   5    
Tonfisk   2   Fisk
Korv   7 90 Kött
Falukorv   7 90 Kött
Skinka   14 90 Kött
Lövbiff   3 90 Kött
Köttbullar   14 30 Kött
Bikarbonat 120      
Apelsiner   14   Frukt
Avokado 7 7   Frukt
Bananer 7     Frukt
Citron 14 14   Frukt
Clementin   14   Frukt
Grapefrukt 14 14   Frukt
Kiwi 14 21   Frukt
Lime 14     Frukt
Mango 10 10   Frukt
Melon   5   Frukt
Passionsfrukt   10   Frukt
Plommon   10   Frukt
Päron   14   Frukt
Vindruvor   7   Frukt
Äpplen 7 14 90 Frukt
Dadlar‡ 120 120   Torkad frukt
Fikon‡ 120 120   Torkad frukt
Russin‡ 120     Torkad frukt
Gojibär‡ 120 120   Torkad frukt

När det står 30–120 dagar är detta ungefärliga hållbarhetstider och längre hållbarhet kan gälla.
* Vid förvaring i rumstemperatur bör miljön vara torr och mörk.
† Nötter med skal har längre hållbarhet.
‡ Vid förvaring i rumstemperatur bör temperaturen vara relativt sval.

Beroende på temperaturen och luftfuktigheten i miljön där maten förvaras kan siffrorna i listan skilja sig något.

Vad gäller bönor avses färdigkokade och konserverade.
Vad gäller kikärtor avses färdigkokade och konserverade i vatten.

Faktorer som påverkar hållbarheten hos livsmedel

Det är vanligt att ingen information om hållbarhet efter bruten förpackning anges från mattillverkarens sida. Detta kan vara irreterande för konsumenten, men matproducentens skäl grundar sig på att olika faktorer kan påverka hållbarheten, vilka främst är dessa faktorer:

Dessa faktorer till trots hade vissa konsumenter troligtvis välkomnat en information i stil med "Produkten bör konsumeras inom ca x dagar efter förpackningen öppnats. Exakt antal dagar kan variera beroende på faktorer som kylskåpets temperatur." 

Matbutikerna uppger dessutom att dem väljer att inte skriva utan hållbarhetstid för att minska sitt stora matsvinn.

Detta kan upplevas mycket provocerande för konsumenter som fått erfara hur förpackningarna blir allt större samt att sådant som fukt och grönsaker allt oftare säljs i plastpåsar och korgar. Detta bidrar snarare till matsvinnet. Det är allmänt känt att ensamhushållen blir allt flera, vilket rimmar illa med större förpackningar. Vad större förpackningar leder till är förstås ökad vinst för matbutiker och matproducenter. Varje gång en kund slänger för gammal mat är det bra för de som tillverkar och säljer livsmedel.

Bäst före-datum

För livsmedel med bäst före-datum kan maten i allmänhet kan matas även ätas efter passerat utgångsdatum om det finns i kylskåp, särskilt om förpackningen är oöppnad. De datum som anges på förpackningar ska inte uppfattas som att maten absolut inte ska ätas senare utan detta är datum satta med stor marginal då maten garanteras vara färsk.

Att det finns bäst före-datum på livsmedelsförpackningar gynnar inte minst producenten och återförsäljaren då konsumenten slänger mer mat än nödvändigt.

Relevant läsning: Förvaring hur olika livsmedel bör förvaras.