Recept scones

Scones och ost
Scones med flera mjölsorter och kardemumma
7 ingredienser

Ingredienser för tre scones:

  • 50 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl special
  • 1 dl durramjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 0,5 dl vetegroddar
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,75-2 dl naturell yoghurt
  • 2 kryddmått kardemumma

Tillagning:

  1. Ta ut smör före bakning för att det helst ska uppnå rumstemperatur. Påskynda eventuellt detta genom att mosa till smöret.
  2. Blanda mjölsorter samt bakpulvret.
  3. Tillsätt kardemumma.
  4. Tillsätt yoghurt.
  5. Blanda med smöret.
  6. Knåda kort med händerna till bollar eller använd sked och platta ut scones på plåt (med plåtpapper). Undvik att de blir för tjocka och skär eventuellt spår i kors med kniv för att kunna bryta brödet senare.
  7. Ställ in i mitten av ugn ca 14 min på 210 grader.
  8. Bör svalna en stund då innanmätet kan vara degigt.

Tänk på att bröd som varit i ugnen kan få brända kanter. Dessa kan vara ohälsosamma och du rekommenderas att slänga sådana delar av brödet. Receptet som presenteras ovan har lägre gradantal än många andra sconesrecept just därför att brödet inte ska bli bränt samt att andra effekter av hög upphettning ska undvikas. Om brödets kanter blir brända eller inte påverkas även av placeringen i ugnen.

Näringsinnehåll

Kombinationen av vetemjöl, vetekli och vetegroddar innebär att vetemjölet kompletteras med vetekli som utgör vetekornets skalskikt samt grodden som är skiktet under skalet. Grahamsmjölet är osiktat och innehåller fullkorn som ger ett något grövre bröd. Kardemumma innehåller bland annat höga halter av järn (100 g 100 % RDI), zink (100 g 75 % RDI), magnesium (100 g 61 % RDI) och kalium (100 g 56 % RDI).