Recept våfflor utan ägg

Vafflor med grädde och blåbär
Våfflor utan ägg med grädde och blåbär
11 ingredienser

Ingredienser (3 stora våfflor):

  • 50 g smör
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,25 dl vetegroddar
  • 0,5 dl rismjöl
  • 0,25 dl mandelmjöl
  • 0,25 dl kokosmjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 dl yoghurt
  • 0,25 dl aquafaba
  • Förslag: grädde och blåbär

Tillagning:

  1. Smält smör i kastrull.
  2. Blanda torra ingredienser.
  3. Häll i hälften av yoghurten och vispa ihop.
  4. Häll i resten av yoghurten och vispa igen.
  5. Häll i aquafaba och smör och vispa till en smet.
  6. Låt stå i 15 minuter eller mer.
  7. Vispa grädde.
  8. Grädda våfflor (i smörjt järn).

Det går bra att göra våfflor utan ägg, men det finns några saker att tänka på så att de inte fastnar i våffeljärnet.

Tips och instruktioner

När inte ägg ingår är risken stor att våfflorna fastnar i våffeljärnet. Följande tillvägagångssätt hindrar att detta sker. När inte ägg ingår är risken stor att våfflorna fastnar i våffeljärnet. Följande tillvägagångssätt hindrar att detta sker.

Mjölsorter

Det går att variera mjölsorter på en mängd olika vis. Det förslag som anges i receptet är alltså bara en av flera möjligheter. För att minska eller utesluta gluten eller vete (för gluten- respektive veteallergiker) finns bland annat rismjöl, majsmjöl, bovetemjöl, potatismjöl, mandelmjöl och kokosmjöl att tillgå.

Du kan experimentera med mjölsorter beroende på om du söker en viss smak eller vill undvika allergiska reaktioner. Mjöl påverkar också hur grova våfflorna är. Vill du ha grova våfflor kan det ljusa vetemjölet ersättas helt eller delvis av sådant Grahamsjöl eller rågmjöl. En del av vetemjölet kan också ersättas med vetekli. Ett glutenfritt alternativ med viss grovhet är bovetemjöl.

Vatten, mjölk eller yoghurt?

I receptet används yoghurt, men även fil, mjölk eller vatten kan användas. En del föredrar vatten för att våfflorna då blir frasigare medan andra föredrar mjölk eller youhurt för att de föredrar smaken eller konsistensen som dessa ingrideienser ger.

Högre fetthalten ger en tjockare smet. Nackdelen är att det är svårare att hälla i, men en fördel kan vara att hållfastheten blir bättre och risken minskar för att våfflorna går sönder, vilket särskilt är av vikt när ägg utesluts.

Näringsinnehåll

Näringsinnehåll (ungefärligt räknat) för våfflor enligt receptet ovan:

Observera att toppingförslaget (grädde och blåbär) inte är inräknat.

Enligt beräkningen innehåller exempelvis en våffla drygt 300 kalorier. Eftersom en våffla oftast äts med någon topping hamnar den egentliga siffran troligtvis närmare 400 kcal.