Recept våfflor utan ägg

Vafflor med grädde och blåbär
Våfflor utan ägg med grädde och blåbär
11 ingredienser

Ingredienser (4 våfflor):

  • 50 g smör
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,25 dl vetegroddar
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 0,25 dl kokosmjöl
  • 0,25 dl majsmjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 dl yoghurt
  • 0,5 dl aquafaba
  • Topping: grädde och blåbär

Tillagning:

  1. Smält smör i kastrull.
  2. Blanda torra ingredienser.
  3. Tillsätt yoghurten medan den vispas ihop med mjölsorterna.
  4. Häll i aquafaba och smör och vispa till en smet.
  5. Låt stå i 15 minuter eller mer.
  6. Vispa grädde.
  7. Grädda våfflor (i smörjt järn).

Det går bra att göra våfflor utan ägg, men det finns några saker att tänka på så att de inte fastnar i våffeljärnet.

Tips och instruktioner

När inte ägg ingår är risken stor att våfflorna fastnar i våffeljärnet. Följande tillvägagångssätt hindrar att detta sker. När inte ägg ingår är risken stor att våfflorna fastnar i våffeljärnet. Följande tillvägagångssätt hindrar att detta sker.

Mjölsorter

Det går att variera mjölsorter på en mängd olika vis. Det förslag som anges i receptet är alltså bara en av flera möjligheter. För att minska eller utesluta gluten eller vete (för gluten- respektive veteallergiker) finns bland annat majsmjöl, rismjöl, bovetemjöl, potatismjöl, mandelmjöl och kokosmjöl att tillgå.

Med rismjöl kommer en något söt smak som inte passar helt med våfflor och därför rekommenderas inte rismjöl eller åtminstone inte mer än 0,25 dl (även om det förstås upp till var och ens smaklökar att fälla omdömet).

Kokosmjölet gör på ont eller gott, beroende på vad som föredras, degen något tjockare än andra mjölsorter. Därför rekommenderas att inte använda mer än 0,25 dl kokosmjöl ihop med yoghurt (åtminstone om youhurten har någorlunda hög fetthalt).

Du kan experimentera med mjölsorter beroende på om du söker en viss smak eller vill undvika allergiska reaktioner. Mjöl påverkar också hur grova våfflorna är. Vill du ha grova våfflor kan det ljusa vetemjölet ersättas helt eller delvis av sådant Grahamsjöl eller rågmjöl. En del av vetemjölet kan också ersättas med vetekli. Ett glutenfritt alternativ med viss grovhet är bovetemjöl.

Vatten, mjölk eller yoghurt?

I receptet används yoghurt, men även fil, mjölk eller vatten kan användas. En del föredrar vatten för att våfflorna då blir frasigare medan andra föredrar mjölk eller youhurt för smaken eller konsistensen dessa ingredienser ger.

Högre fetthalten ger en tjockare smet. Nackdelen är att det är svårare att hälla i, men hållfastheten blir bättre och minskar risken att våfflorna går sönder, vilket särskilt är av vikt när ägg utesluts. Till och med turkisk yoghurt med en fetthalt på 10 % kan användas och kan särskilt vara ett alternativ om aquafaba inte ingår.

Aquafaba

Aquafaba är inte nödvändigt, men som nämnts ger det bindande egenskaper som liknar de från ägg. Det betyder som sagt också att smeten blir mer hållfast och lösgör sig lättare från våffeljärnet. Det är dock tillräckligt med bakpulver för att smeten inte ska fastna, men då krävs det mer optimala förhållanden i övrigt och det är alltså mindre marginaler för att tillagningen ska bli lyckad.

Näringsinnehåll

Ungefärligt näringsinnehåll för våfflor enligt receptet ovan:

Observera att toppingförslaget (grädde och blåbär) inte är inräknat.

Enligt beräkningen innehåller en våffla drygt 300 kalorier. Eftersom en våffla oftast äts med någon topping hamnar den egentliga siffran troligtvis närmare 400 kcal.