Recept våfflor utan ägg

Ingredienser (3 stora våfflor):
- 50 g smör
- 0,75 dl vetemjöl
- 0,25 dl vetegroddar
- 0,5 dl rismjöl
- 0,25 dl mandelmjöl
- 0,25 dl kokosmjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 3 dl yoghurt
- 0,25 dl aquafaba
- Förslag: grädde och blåbär
Tillagning:
- Smält smör i kastrull.
- Blanda torra ingredienser.
- Häll i hälften av yoghurten och vispa ihop.
- Häll i resten av yoghurten och vispa igen.
- Häll i aquafaba och smör och vispa till en smet.
- Låt stå i 15 minuter eller mer.
- Vispa grädde.
- Grädda våfflor (i smörjt järn).
Det går bra att göra våfflor utan ägg, men det finns några saker att tänka på så att de inte fastnar i våffeljärnet.
Tips och instruktioner
När inte ägg ingår är risken stor att våfflorna fastnar i våffeljärnet. Följande tillvägagångssätt hindrar att detta sker. När inte ägg ingår är risken stor att våfflorna fastnar i våffeljärnet. Följande tillvägagångssätt hindrar att detta sker.
- Använd en halv tesked bakpulver (0,75 tsk om du vill vara på den säkra sidan) för att våfflorna ska bli fluffigare och detta minskar samtidigt risken för att våfflorna fastnar i våffeljärnet.
- Det är viktigt att smeten får stå till sig i minst 10 minuter, men gärna 15 minuter eller något ytterligare för att smeten ska bli mer hållfast. Även detta minskar alltså risken för att våfflorna fastnar.
- Ställ inte in smeten i kylskåpet. Om degen kyls ned kan den bli mindre hållfast på grund av temperaturskillnad med det varma våffeljärnet.
- Se till att våffeljärnets båda sidor är rejält smörjt med smör, särskilt för de första bör detta göras så att de inte klibbar fast.
- Aquafaba har liknande bindemedelsegenskaper som ägg. I receptet används bara 0,25 dl aquafaba för att minska den smak som kommer med aquaba (en något söt smak som inte passar helt med våfflor), men vill du ha mer bindemedelseffekt i smeten kan du öka upp till 0,5 dl.
- Se till att våffeljärnet hunnit bli rejält varmt innan du gräddar den första våfflan – för lite värme ökar risken att resultatet blir dåligt, det vill säga att våfflan fastnar. (Du kan ofta märka effekten av värme genom att de sista våfflorna har en mer hållfast konsistens än de första.)
- Yoghurt används i receptet. Detta bidrar också till en våfflornas hållfasthet, men det gör också att degen blir tjock. Det kan vara bra med fetthalt 3 % för att göra en smidig deg som inte blir fastsittande, men för en mindre tjock smet kan lägre fetthalt alternativt mjölk användas i stället. Om mjölk används är snarare 2,5 dl lagom.
- Receptet är för 3 stycken våfflor, se till att hälla på med smet nog för att göra fullstora våfflor. Även detta kan bidra till att våfflorna sedan blir lättare att ta loss från våffeljärnet.
- Ett ytterligare tips för att våfflorna inte ska bli svåra att få loss är att inte öppna och våffeljärnets lock och titta förrän det verkligen är troligt att de är klara. Öppnas locket kan de eventuellt halvfärdiga våfflorna dras sönder.
Mjölsorter
Det går att variera mjölsorter på en mängd olika vis. Det förslag som anges i receptet är alltså bara en av flera möjligheter. För att minska eller utesluta gluten eller vete (för gluten- respektive veteallergiker) finns bland annat rismjöl, majsmjöl, bovetemjöl, potatismjöl, mandelmjöl och kokosmjöl att tillgå.
Du kan experimentera med mjölsorter beroende på om du söker en viss smak eller vill undvika allergiska reaktioner. Mjöl påverkar också hur grova våfflorna är. Vill du ha grova våfflor kan det ljusa vetemjölet ersättas helt eller delvis av sådant Grahamsjöl eller rågmjöl. En del av vetemjölet kan också ersättas med vetekli. Ett glutenfritt alternativ med viss grovhet är bovetemjöl.
Vatten, mjölk eller yoghurt?
I receptet används yoghurt, men även fil, mjölk eller vatten kan användas. En del föredrar vatten för att våfflorna då blir frasigare medan andra föredrar mjölk eller youhurt för att de föredrar smaken eller konsistensen som dessa ingrideienser ger.
Högre fetthalten ger en tjockare smet. Nackdelen är att det är svårare att hälla i, men en fördel kan vara att hållfastheten blir bättre och risken minskar för att våfflorna går sönder, vilket särskilt är av vikt när ägg utesluts.