Kalorier

Fakta om kalorier och hur mycket kalorier vi behöver samt hur mycket det finns i maten. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 14 april 2024

Kcal i skönskriftKalorier produceras när de livsmedel vi äter förbränns eller lagras i kroppen som fett. En kalori definieras som en mängd energi, vilken frigörs av matförbränning. Vi får kalorier från all sorts mat även om fettrik mat innehåller fler kalorier.

Verktyget nedan kan användas för att räkna ut ungefärligt antal kalorier. Se under för närmare uppgifter.

Smörgåsar Knäckebröd Ägg Yoghurt Lunch Middag Frukt Grönsaker Godis Dryck
Total: 0

Vad som avses i mängd etc.
Smörgås: Värde 1 = 1 st smörgås med ostpålägg (två skivor á ca 8 g) som ger ca 160 kcal.
Ljust bröd innehåller ungefär lika många kalorier som mörkt och grovt bröd (men ljust bröd väger mindre). Ost (ca 30 % fetthalt) innehåller ungefär lika många kalorier som köttpålägg. Tänk dock på att ost med 38 % fetthalt innehåller nästan dubbelt så många kalorier som ost med 17 % fetthalt.
Knäckebröd: Värde 1 = 1 st knäckebröd med ostpålägg (en skiva á ca 8 g) som ger ca 50 kcal.
Tänk på att ett knäckebröd ofta väger betydligt mindre än en brödskiva.
Ägg: Värde 1 = 1 st kokt ägg som ger ca 75 kcal.
Stekta ägg ger fler kalorier. Hur många fler beror bland annat på mängden stekfett som används.
Yoghurt: Värde 1 = 1 skål med naturell yoghurt eller fil ca 3 % fetthalt som rymmer cirka 4 dl = ca 250 kcal.
Tänk på att fruktyoghurt innehåller fler kalorier än naturell yoghurt samt att högre fetthalt medför fler kalorier. Yoghurt och fil innehåll ungefär lika många kalorier givet samma fetthalt. Müsli innehåller ca 100-200 kalorier per 1 dl, vilket dock inte är inräknat och har du müsli, granola eller dylikt i bör du i stället ange 2 som värde.
Lunch: Värde 1 = I detta exempel har 3 st pannkakor med sylt använts som ett riktmärke, vilket ungefär innehåller 450 kalorier.
Ett av problemen med att räkna ut kalorier under en dag är den stora variation som särskilt lunch och middag innebär.
Middag: Värde 1 = I detta exempel används 3 dl kokt pasta + 1 st laxfilé + sås + 1 mindre portion grönsaker, vilket ungefär innehåller 500 kalorier.
Minst lika problematiskt som lunchen är att räkna ut kalorier för middagen.
Frukt: Värde 1 = vanliga frukter som apelsin, päron och äpple innehåller cirka 50 kalorier styck.
Om du i stället äter banan får du dubbla mängden kalorier och äter du kiwi får du minska antalet något.
Grönsaker: Värde 1 = 1 st tomat som ger cirka 40 kalorier.
Sallater ger ungefär 20 kalorier per 100 gram. Om olivolja eller dressing används bör värde ökas med 3 (per msk olivolja / per dl dressing).
Godis: Värde 1 = 1 st chokladkaka på 100 gram som ger cirka 550 kcal.
Dryck: Värde 1 = 1 st glas standardmjölk som ger cirka 120 kcal.
Det skiljer så klart mycket mellan olika dryckers kaloriinnehåll. Några exempel är ett glas öl (100 kcal), 1 glas juice (90 kcal). Kaffe utan mjölk eller grädde innehåller knappt några kalorier. Ett glas vatten adderar inga kalorier.

Rekommenderat antal kalorier per dag

Det rekommenderade dagliga kaloriintaget har varierat över tid och skiljer sig för kvinnor och män. Dessutom kan ytterligare faktorer adderas som ålder, längd, vikt och mängden aktivitet. Till detta kommer att förbränningen av kalorier skiljer sig mellan individer, vilket har att göra med skillnader i mikrobiomet, gener och kroppsfysik. Vidare påverkas det verkliga kaloriintaget från hur länge vi tuggar maten och vad det äts tillsammans med.

De kvantitativa siffror som brukar ges för rekommenderat kaloriintag är cirka 2 000 för kvinnor och 2 500 för män. Detta är som framgått av vad som sagts grova riktlinjer. Tänk på att räkna kalorier kvantitativt kan vara delvis missvisande då kalorier från snabbmat inte ger samma konsekvenser på exempelvis vikt som samma mängd kalorier från fiberrik mat.

Den som vill minska sitt kaloriintag ska bland annat se över dryckesintaget. Det är lättare att få i sig mycket kalorier från drycker då vätskor inte ger samma mättningskänslor som fast föda samt att det är lätt att underskatta mängden kalorier från drycker.

Fettrik mat innehåller mycket kalorier, vilket framgår av nedanstående jämförelse.
1 gram kolhydrater = 4 kcal
1 gram protein = 4 kcal per gram
1 gram fett = 9 kcal per gram
1 gram kostfiber = 2 kcal per gram

Kalorier in, kalorier ut

Formuleringen kalorier in, kalorier ut används ofta för att ange balansen mellan energiintaget via maten och hur mycket vi förbrukar genom kroppens energibehov. Kalorier in är alltså maten vi äter och kalorier ut är bland annat ämnesomsättning och fysisk aktivitet. Vid ett kaloriöverskott kommer vi troligtvis öka i kroppsvikt medan det motsatta sker vid kaloriunderskott. Att exakt räkna på hur många kalorier vi får respektive förbrukar är i det närmaste omöjligt i båda fallen. Nettoupptaget är inte detsamma som bruttointaget beroende flera faktorer som styr kroppens kaloriintag vid en måltid och än svårare är det att beräkna exakt hur mycket kalorier som går åt.

Kalorier in, kalorier ut är ett förenklat sett att se på kroppens energiomsättning. Begreppet omsättningsbar energi ger en mer precis bild av vad som absorberas av kroppen. Livsmedlets struktur kan påverka hur mycket av fettet som förvinner med avföringen och hur mycket som absorberas av kroppen. Generellt absorberas mer fett från livsmedel som är sönderdelat kontra råvaror där en del av fettet kan instängt i icke tuggade bitar försvinner med avföringen. Till exempel jordnötssmör kontra hela jordnötter.

Mängden kalorier i livsmedel

Livsmedel och antal kalorier (tabell 1) i ett urval livsmedel och matprodukter.

Tabell 1. Livsmedel och kilo kalorier per 100 gram
Livsmedel kcal Kategori
Gurka 13 Grönsaker
Isbergssallat 15 Grönsaker
Tomat 18 Grönsaker
Vitkål 26 Grönsaker
Morot 26 Grönsaker
Rödkål 29 Grönsaker
Grönkål 50 Grönsaker
Crunchita sallat 67 Grönsaker
Gul lök 38 Grönsaker
Citron 41 Frukt
Apelsin 49 Frukt
Päron 54 Frukt
Äpple 56 Frukt
Kiwi 61 Frukt
Vindruvor 67 Frukt
Banan 101 Frukt
Avokado 160 Frukt
Russin 318 Torkad frukt
Blåbär 56 Bär
Björnbär 44 Bär
Jordgubbar 50 Bär
Mandel 579 Nötter
Cashewnöt 590 Nötter
Hasselnöt 565 Nötter
Valnöt 660 Nötter
Kidneyböna 110 Bönor
Champinjoner 26 Svamp
Coop Fläskkotlett 130 Kött
Scan Hamburgare 240 Kött
Felix Delikatessköttbullar 243 Kött
Ica Blandfärs 250 Kött
Scan Prinskorv 260 Kött
Scan Bacon 308 Kött
Tulip Stekfläsk 322 Kött
Pärsons Cognacsmedwurst 375 Kött
Anamma Vegofärs 186 Köttersättning
Torsk 80 Fisk
Tonfisk 100 Fisk
Musslor 106 Fisk
Lax 210 Fisk
Sill 240 Fisk
Ica Makrillfilé i tomatssås 190 Fisk
Sardinmästarens Sardiner i rapsolja 219 Fisk
Ägg (kokt) 75 Animaliskt
Arla Hushållsost 337 Mejeri
Arla mellanmjölk 47 Mejeri
Arla standardmjölk 59 Mejeri
Arla mellanfil 45 Mejeri
Arla yoghurt naturell 3% 60 Mejeri
Valio yoghurt jordgubb 0,1% 66 Mejeri
Arla vispgrädde 40% 375 Mejeri
Arla smör 739 Mejeri
Arla Crème fraiche 32% 310 Mejeri
Arla Crème fraiche Tomat & Basilika 11% 140 Mejeri
GB Gräddglass Vanilj 175 Glass
Ben & Jerry's Cookie Dough 235 Glass
Ica Vanilj & lakrits 240 Glass
Pasta 140 Pasta
Ris 150 Ris
Fazer Rågkusar 230 Bröd
Pågen Hönökaka 263 Bröd
Skogaholm Skogaholmslimpa 270 Bröd
Wasa Delikatess 330 Knäckebröd
Wasa Frukost 405 Knäckebröd
Ica Riskakor 379 Kex
Ica Majskakor 384 Kex
Ica Linskakor 416 Kex
McVities Digestive Original 483 Kex
Dare Breton Original 482 Kex
ICA Wafers Vaniljsmak 521 Kex
Göteborgskex Jätten Chokladsmak 539 Kex
Göteborgskex Ballerina Original 500 Kakor
Gille Chokladbollar 497 Kakor
Delicato Arraksboll 480 Kakor
Hägges Mazariner 450 Kakor
Lantchips Naturella 500 Godis
Estrella Grillchips 517 Godis
OLW Cheezdoodles 520 Godis
OLW Salta Jordnötter 630 Godis
Cloetta Kexchoklad 502 Godis
Marabou Daim 530 Godis
Fazer Mjölkchoklad 550 Godis
Marabou Schweizernöt 565 Godis
Lindth Excellence 90% Kakao 592 Godis
Bravo Apelsinjuice 45 Dryck
Garant Sojadryck 36 Dryck
Oatly Havredryck 60 Dryck
Festis Lemonade 28 Dryck
Herrljunga Cider 35 Dryck
Coca-cola 42 Dryck
Ekströms Nyponsoppa 54 Dryck
Humm Kombucha 18 Dryck
Fontana Olivolja Extra virgin Lakonia 900 Olja

Specifika matprodukter anges i tabellen för att ge exakta exempel, men självklart skiljer sig mängden kalorier inom samma kategori. Även i andra fall kan uppgifter skilja sig beroende av omständigheter, till exempel är inte mängden kalorier samma i alla äpplesorter. En jämförelse som visar hur mycket det kan skilja sig är SIA Gräddglass Vanilj (210 kcal per 100 g) kontra GB Gammeldags Vanilj (117 kcal per 100 g).

Vikt per styck spelar in. Medan det inte skiljer sig så mycket melan kalorier per 100 gram kan det skilja sig desto mer per styck. Till exempel väger 1 st riskaka 3 g (11 kcal) och 1 st digestive 14 g (68 kcal).

En ostskiva skuren med osthyvel väger ca 7-10 gram bl.a. beroende på skivans tjocklek samt ostens storlek och densitet.
Det är mer kalorier i stekta ägg än i kokta då det bland annat används fett att steka i.

Frukt och kalorier

Eftersom man ofta inte information om antal gram för frukt följer här i stället en genomngång av hur mycket olika frukter per stycke ungefärligen motsvarar i kalorier:

Notera att siffrorna är högst ungefärliga då det exempelvis skiljer sig i storlek hos olika frukter.

Kalorier och vikt

Minskning eller ökning av genomsnittlig dagligt kaloriintag visar sig genom förändringar i kroppsvikt. Det finns flera sekundära faktorer som kan påverka på individuell nivå, men sammanställningen nedan visar tänkbara scenarier.

Beräknad viktförlust baserat på vikt, längd, kön, ålder och reducering av kalorier i olika tidsperioder:
Exempel 1: Kvinna 40 år 80 kg 168 cm
Vid minskning av 200 kcal per dag beräknad ny vikt efter 30 dagar: 79,6 kg
Vid minskning av 500 kcal per dag beräknad ny vikt efter 30 dagar: 78,7 kg
Vid minskning av 200 kcal per dag beräknad ny vikt efter 365 dagar: 77,6 kg
Vid minskning av 500 kcal per dag beräknad ny vikt efter 365 dagar: 71,3 kg
Exempel 2: Man 40 år 95 kg 180 cm
Vid minskning av 200 kcal per dag beräknad ny vikt efter 30 dagar: 94,7,6 kg
Vid minskning av 500 kcal per dag beräknad ny vikt efter 30 dagar: 93,8 kg
Vid minskning av 200 kcal per dag beräknad ny vikt efter 365 dagar: 93,2,6 kg
Vid minskning av 500 kcal per dag beräknad ny vikt efter 365 dagar: 87,5 kg
Baserat på verktyget som tillhandahålls på https://www.pbrc.edu/research-and-faculty/calculators/weight-loss-predictor/.

Förbränning av kalorier

Kalorier anges förutom med förkortning kcal också som energi på matförpackningarnas innehållsdeklarationer, vilket säger en del vad det handlar om.

Motion och kalorier

Den som sprungit på ett löpband eller suttit på en motionscykel kan ha sett angivelser för hur många kalorier som förbränns i realtid. Dessa uppgifter ska endast ses som ungefärliga då mängden kalorier vi förbränner varierar mellan individer.

Uppskattning av förbränning av kalorier i olika aktiviteter:

Siffrorna är förstås beroende på graden av intensitet dessa aktiviteter utförs. För den som ofta rör sig fots kan det vara intressant att veta att man ungefärligen bränner 0,05 kalorier per steg, vilket är detsamma som 50 kalorier per 1 000 steg. Eftersom en kilometer ungefärligen motsvarar 1 500 steg, blir det cirka 75 kalorier per kilometer.

Dessutom kan det vara värt att känna till att vi förbränner ungeär tre gånger så mång akalorier när vi står upp än när vi sitter ner. När vi står förbrukar muskler extra energi för att hålla kroppen upprätt.

Förbränning av kalorier i aktivitet utöver träning

Denna del är lätt att underskatta i förhållande till fysisk träning. Ofta kan energiförbrukningen från den fysiska aktiviteten från allt vi gör under en dag vara flera gånger högre än under det fysiska träningspasset. I den fysiska aktiviteten utöver träning innefattas allt från promenader till hushållsarbete. Ja, helt enkelt varje rörelse vi gör.

Förbränning av kalorier i vilande tillstånd

Vi förbränner även kalorier i vilande tillstånd, över 1000 kalorier under en dag är normalt. Detta är inte minst på grund av framför allt organen av vilka hjärnan (kräver mest), den förbrukar drygt 20 % av vår energi.
Studier har också visat på skillnader på individnivå. En intressant sak är att rastlösa personer kan förbränna omkring 300 kalorier extra jämfört med lugna personer i vilande tillstånd. Rastlösheten ser alltså till att även i vilande tillstånd bränna mer kalorier. Samma sak om vi befinner oss i tillstånd av stress och oro så ökar energiåtgången.

När vi sover förbränner vi i genomsnitt cirka 40 kalorier per timme. Högre kroppsvikt medför något högre förbränning och lägre kroppsvikt vica versa.

Förbränning av kalorier skiftar under dagen

Kroppen använder mer energi för matsmältning på morgonen än senare under dagen och klart mer än på kvällen. Det innebär att fler kalorier lagras i kroppen vid sena måltider eftersom färre förbrukas av kroppen för matspjälkningen. I en studie där försökspersoner intog en måltid bestående av 1 200 kalorier antingen på morgonen eller kvällen blev nettoupptaget av kalorier på morgonen i genomsnitt cirka 900 kalorier medan det blev 1 000 kalorier på kvällen.1

Bakgrunden är evolutionär och mer precist att kroppens har sin egen dygnsrytm som anpassats under tusentals år och förväntas sig inte att behöva ägna sig åt matsmältningen i någon större utsträckning på kvällen, eller på natten för den delen. Sena eftermiddags- eller kvällsmåltider då familjemedlemmarna kommit hem från arbetet och skolan eller tilltugg framför teven på kvällarna är en ny uppfinning och något våra kroppar egentligen inte är anpassade för.

Förbränning av kalorier och förlust av kroppsfett

Möjligheten att träna på kilon är ofta överskattad. Ett enda kilo utgörs av 9 000 kalorier. Det innebär många timmar av fysisk aktivitet samtidigt som det inte går att äta extra då den stora mängde aktivitet skapar hunger.

Relevant läsning: Proteiner Maten som innehåller mest proteiner

Referenser

  1. Konsten att inte banta. Den banbrytande vetenskapen om bestående viktminskning (2020) av Michael Greger (övers. Helene Sandström) s 318 f

Källor