Citronsyra i maten
Fakta om citronsyra i maten. – senast uppdaterad 19 aug 2023Citronsyra finns bland annat i vissa produkter med läsk, kex. Även om tillsatserna finns i många varor, är det en tillsats som är relativt enkel att utesluta från kosten, särskilt för den som äter mestadels obearbetat livsmedel. Av denna anledningen är listan över mat utan citronsyra mycket lång och därför har tabellen som följer dels uteslutet många livsmedel dels en kolumn med mat som innehåller citronsyra (den senare är heller inte komplett).
Citronsyra anges på olika sätt i olika produkter: citronsyra, syra, surhetsreglerande medel eller antioxidationsmedel. Det finns flera tillsatser med olika e-nummer. E-nummer på tillsatser med citronsyra: E330 (antioxidationsmedel), E331 (antioxidationsmedel), E332 (antioxidationsmedel), E333 (antioxidationsmedel) och E472c (emulgeringsmedel).
Citronsyra används även till att justera pH för att hamna under ett visst pH-värde. Detta för att pH tillsammans med den värmebehandlingen som man tillför med stor marginal ska vara tillräcklig för att ta död på sjukdomsalstrande mikroorganismer såsom bakterien Clostridium botulinum.
Sort | Märke |
---|---|
Frukt och grönsaker | Diverse |
Bröd och knäckebröd | Diverse |
Ägg | Diverse |
Mjölk | Diverse |
Grädde | Diverse |
Smör | Diverse |
Ost | Diverse |
Fil | Diverse |
Yoghurt | Diverse |
Kött | Diverse |
Creme Fraiche* | Diverse |
Pasta | Diverse |
Tacosås | ICA |
Sweet & Sour Original | Ben´s Original |
Ostronsås | Santa Maria |
Pastasås Tomat & crème fraiche | Kelda |
Pesto | Barilla |
Béchamelsås | Dolmio |
Färskost Kantarell | Creme Bonjour |
Apelsinjuice | Bravo |
Äpplejuice | God Morgon |
Fruktdryck Mango | ProViva |
Oliver Halkidiki | Zeta |
Oliver Kalamata | Fontana |
Löksill | Abba |
Ananasbitar i juice | Del monte |
Rödbetssallad | ICA |
Majskakor Havssalt | Friggs |
Linskakor | Risenta |
Gifflar Saffran | Pågen |
Mazariner | Hägges |
Pepparkakor | Diverse |
Delicatoboll | Delicato |
Chips Lättsaltade | LantChips |
Chips Original | Pringles |
Kolumnen som anger tillverkare är inte komplett utan visar bara exempel (för de fall andra produkter av samma medel skulle innehålla citronsyra). Detsamma gäller att oftast är endast en smak medtagen från samma märke. Många av de produkter som valts att inkluderas är sådana som av andra sorter eller tillverkare ingår i listan nedan (tabell 2).
Sort | Märke |
---|---|
Skärgårdssill | Abba |
Smörgåsrån | Göteborgskex |
Digestive | McVities |
Ballerina | Göteborgskex |
Singoalla | Göteborgskex |
Majskakor* | Friggs |
Förkokt majs | Ica |
Gifflar Kanel | Pågen |
Skagenröra | ICA |
Potatissallad | Rydbergs |
Rödbetssallad | Rydbergs |
Persikohalvor | Del Monte |
Olivmix | Fontana |
Orange Grapefruit | NJIE |
Ananasskivor i juice | ICA |
Ananasbitar i juice | ICA |
Ananasbitar i juice | Coop |
Crème Fraiche Kantarell & Cognac | ICA |
Crème fraiche Tomat Feta | ICA |
Sweet Chili Sauce Original | Santa Maria |
Fisksås | Santa Maria |
Chokladbollar | ICA |
Arraksbollar | ICA |
Mazariner | ICA |
Punschrullar | Gille |
Schwarzwaldtårta | Frödinge |
Chips Dill & Gräslök | OLW |
Chips Sourcream & Onion | Pringles |
Blandsaft Jordgubb | BOB |
Blandsaft Päron | ICA |
Jordgubbssaft | Önos |
Fläderblomssaft KRAV | ICA |
Gott Gräddat | Pågen |
Kolumnen som anger tillverkare är inte komplett utan visar bara exempel (för de fall andra produkter av samma medel inte skulle innehålla citronsyra).
Omvandling av citronsyra vid upphettning
En del källor uppger att citronsyra förstörs vid upphettning, vilket inte är helt sant. När citronsyran hettas upp börjar det förlora sina beståndsdelar av vatten och koldioxid och vid omkring 175 grader omvandlas citronsyra till akonitsyra och acetondikarboxylsyra. Ytterligare upphettning kan ge upphov till andra ämnen i nya omvandlingsprocesser1.