Dill

Odla dill.Dill plantor

Dill är en ört som brukar bli omkring en halv till över en meter hög och får under sena sommaren gulgröna blommor. Bladen och stjälkarna brukar båda användas i matlagningen och vanligtvis hackas i tillredningen.

Dill kan odlas med direktsådd hela våren och in på sommaren (inkl. nysådd) då den är snabbväxande och brukar planteras med frön. Den trivs i lucker, genomsläpplig jord med måttlig gödsling (grundgödsling är sällan nödvändigt). Köpt planteringsjord kan också vara ett bra alternativ. Den kan växa i sol eller halvskugga och vattnas bara mycket under torra perioder.

Dill kan odlas i kruka, pallkrage eller på fri mark (vid de senare alternativen bör växtplats bytas efter en säsong och inte återkomma till samma på flera år pga. av risk för växtsjukdomar). Behöver inte gallras. Skördas genom att enstaka blad eller hela växter klipps av (de växer upp igen).

Faktatabell. Odling av dill
Planteras vår, sommar
Skördas vår, sommar
Jordtyp lucker
Jorddjup 30 cm
Växtplats mark, pallkrage
Läge sol, halvskugga
Vattning lite
Sådd–skörd drygt 1 månad
Mångårig nej

Dill räknas som fröväxter och ingår i familjen flockblommiga växter. Dill kan exempelvis odlas tillsammans med morot, palsternacka, rädisa eller persilja.

Bilden ovan visar grönsaken med odlingssorten "Dill Compact" från märket Odla.

Förvaring och hållbarhet

Dill äts färsk, förvaras i kylskåp (eventuellt i glasburk). Hållbarheten för färsk dill i kylskåp är cirka en vecka. Det går även att frysa in dill.

Transport

Vid behov av transportering efter skörd rekommenderas för dill liksom för de flesta grönsaker en temperatur lägre än 8 grader. Beroende på tiden för transport kan kravet för temperatur modifieras.

Relevant läsning: Dill - näringsinnehåll fakta och näringsvärden.

Källor