Koriander

Odla koriander.Koriander i blom

Koriander är en kryddväxt som till utseendet liknar dill och kummin. För odlaren kan det vara av intresse att känna till att även korianderrot, en liten smal rot under stjälken, kan ätas.

Örten kan odlas med direktsådd (april–juni, alternativt höst för skörd nästkommande vår) och planteras med frön. Växten trivs i soliga lägen i väldränerad jord och bör vattnas regelbundet.

Både blad och frön kan ätas. Bladen sås och skördas efterhand, vilka äts färska eller torkas (om de ska torkas kan de läggas på duk på en mörk plats med viss ventilation cirka en vecka och sedan smulas sönder). Fröna tas om hand efter blomning och går från grön till grå-brun färg medan de mognar. De skärs av och hängs för att torka (de fullmogna fröna kan även användas till försådd).

Faktatabell. Odling av koriander
Planteras vår, sommar
Skördas sommar, höst
Jordtyp mull
Jorddjup 15 cm
Växtplats mark
Läge sol, halvskugga
Vattning medium
Sådd–skörd ca 40–70 dagar
Mångårig nej

Koriander ingår i familjen flockblommiga växter. Koriander gynnar beståndet av nyttodjur i form av insekter samtidigt som bin och humlor inte uppskattar växten alltför mycket.

Förvaring och hållbarhet

Färsk koriander håller sig cirka en vecka i kylskåp, men kan även frysas in för längre förvaring.

Relevant läsning: Koriander - näringsinnehåll fakta och näringsvärden.

Källor