Solrosolja i maten

Fakta om solrosolja i maten. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 27 april 2024

Solrosolja finns i ett stort antal livsmedel såsom inlagda grönsaker, pastasås, tonfisk i olja, saltade jordnötter och chips. Av denna anledningen redovisas här listor med sammanställningar. Tabell 1 visar livsmedel utan solrosolja (dvs. i sådana fall där det kan tänkas ingå) och tabell 2 visar livsmedel med solrosolja.

Solros är en relativt vanlig allergi. Dessutom finns det studier som visar på att solros i form av vegetabilisk olja kan ha ohälsosamma konsekvenser (se nedan).

Vad som bidrar till att just solrosolja är vanlig som ingrediens i matprodukter är att den inte påverkar smaken hos övriga ingredienser samt är relativt billig.

Solrosolja består till stor del av triglycerider som är ett fettämne. Triglycerider består i sin tur av linolsyra (essentiell fettsyra), oljesyra (enkelomättad fettsyra), stearinsyra (mättad fettsyra) och palmitinsyra (organisk fettsyra).

Tabell 1. Mat och dryck utan solrosolja
Sort Kategori
Tonfisk i vatten Fisk
Sardinmästarens Sardiner Delikatessrökta Fisk
Abba Fiskbullar Hummersås Fisk
Extra Jordnötter Rostade & saltade Nötter
Treets Jordnötter Nötter
Estrella Chips Sourcream & Onion Chips
Kronärtkockshjärtan Inlagda grönsaker
Majs Inlagda grönsaker
Felix Smörgåsgurka Grönsakskonserver
Felix Skivade Rödbetor Grönsakskonserver
Felix Dansk Rödkål Grönsakskonserver
Abba Champinjonstuvning Grönsakskonserver
Zeta Kapris Cocktail Grönsakskonserver
Oliver Kalamata Grönsakskonserver
Ica Kronärtskockshjärtan Grönsakskonserver
Felix Gulaschsoppa Köttkonserver
Ananasbitar i juice Fruktkonserver
Fontana Soltorkade Tomater Klassiska Torkade grönsaker
Ridderheims Soltorkade Tomater i Örtmarinad Torkade grönsaker
Ica Ätklara Soltorkade Tomater Torkade grönsaker
Earth Control Soltorkade Tomater Torkade grönsaker
Rydbergs Skagenröra Pålägg
Barilla Pastasås Vitlök & Örter Pastasås
Dolmio Pastasås Vitlök Pastasås
Ica Pastasås Basilico Pastasås
Zeta Pesto Genovese Pesto
Annas Pepparkakor Kakor
Pågen Hönökaka Bröd
Pågen Lingongrova Bröd
Pågen Pågenlimpan Bröd
Skogaholm Skogaholmslimpa Bröd
Fazer Havrebröd Bröd
Fazer Rågkusar Bröd
Fazer Rågform Bröd
Polarbröd Vetekaka Bröd
Polarbröd Rågkaka Bröd
Pågen Levain Bröd
Pågen Surdegsbröd Bröd
Pågen Italienskt Lantbröd Bröd
Pågen Jättefranska Bröd
Skogaholm Originalrost Bröd

I de medtagna bröden ingår heller inte solrosfrön. Överlag är rapsolja vanligare än solrosolja bröd.

Tabell 2. Mat och dryck med solrosolja
Sort Kategori
Tonfisk i olja Fisk
OLW Salta Jordnötter Nötter
Estrella Osalta Jordnötter Nötter
OLW Chips Sourcream & Onion Chips
OLW Ostbågar Cheez Doodles Ostbågar
Estrella Linsbågar Äkta cheddar Linschips
AXA Fruit Müsli Müsli
AXA Gold Fruit Müsli Müsli
Fontana Soltorkade Tomater Original Grönsakskonserver
Zeta Soltorkade Tomater Strimlade Grönsakskonserver
Coop Soltorkade Tomater Grönsakskonserver
Ica Soltorkade Tomater Grönsakskonserver
Heinz Vita Bönor i Tomatsås Grönsakskonserver
Zeta Kronärtskockor Marinerade Grönsakskonserver
GoGreen Bean Salsa Original Grönsakskonserver
Barilla Pastasås Classico Pastasås
Barilla Pastasås Basilico Pastasås
Dolmio Pastasås Classico Bolognese Pastasås
Coop Pastasås Verdure Pastasås
Ica Pesto Basilika Pesto
Zeta Tapenade Classica Tapenade
Kung Oscar Pepparkakor Kakor
Garant Tranbär Mörk Choklad Godis
Santa Maria Nachochips Övrigt
Zeta Svampcrème Tryffel Övrigt

Listan är långt ifrån komplett och kan komma att utökas framöver.

Solroslecitin

Även om sojalecitin är betydligt vanligare förekommer solroslecitin som emulgeringsmedel i vissa produkter med choklad.

Solrosolja och hälsoeffekter

Solrosolja och chiaolja är exempel på oljor baserade på frön. De har länge ansetts nyttiga, men vissa experter varnar nu för dessa ohälsosamma effekter. Främst har det ohälsosamma med hur de tillverkas, vilket sker genom att det pressas ur olja genom upphettning samt kemisk raffinering.

Det har blivit populärt att ersätta vanligt fett från smör med vegetabiliska fetter bland annat för att minska mängden mättat fett. Den kända Minnesota Coronary- studien (Minnesota Coronary study) där det ingick nästan 10 000 personer menade att kopplingen att vegetabiliska oljor med linolsyra ledde till mindre fall av hjärtsjukdomar än vid smör med mättat fett var överdriven. Idén om att en minskning av mättat fett skulle minska risken för hjärtsjukdomar grundades på att det skulle minska mängden lipoprotein med låg densitet, vilket påverkar kroppens LDL-kolesterolnivå. Men i gengäld visade det sig intag av vegetabiliska oljor rika på linolsyra medförde en mängd biokemiska reaktioner inklusive förändringar i oxidationen av lipoproteinpartiklar, vilket också kunde kopplas till hjärtsjukdomar. Förenklat skulle man kunna säga att en fördel neutraliserades av en annan nackdel, vilka båda vara sammanhörande med lipoprotein. Dessutom är det oklart hur starka kopplingen är mellan nivåer av lipoprotein med låg densitet och hjärtsjukdomar då det har visat sig svårt att isolera detta som en faktor.1 

Referenser

  1. Bmj.com, "Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73)" hämtad 2024-04-19 från https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246