Hållbarhet köttfärs

Fakta om hållbarhet för köttfärs. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 15 juli 2025

Mång aundar över hur länge kan en öppnad förpackning köttfärs kan förvaras i kylskåp? Googlar man på ”köttfärs öppnad förpackning” ger svaret av AI-översikt följande:

En öppnad förpackning köttfärs bör tillagas och ätas samma dag eller dagen efter.

Detta är vagt svar och delvis felaktig. Dessutom refereras till webbsidor hos Arla.se och Livsmedelsverket.se, men inte på någon av dessa sidor återkommer informationen.

En del i det vaga är att AI-översikt också meddelar:

Om du inte ska använda köttfärsen direkt, bör den frysas in så snart som möjligt.

Detta (”bör den frysas in så snart som möjligt”) överensstämmer inte med att den ”bör tillagas och ätas samma dag eller dagen efter”.

Så vad gäller? Måste köttfärsen tillagas direkt eller kan de sparas en dag i kylskåpet om inte allt gått åt? Rekommendationen är att undvika spara köttfärs i kylen längre än cirka ett dygn om förpackningen öppnats. I kylen är temperaturen sådan att bakteransamling är överhängande även vid låga temperaturer.

Det går däremot utmärkt att spara den i frysen (så länge hållbarhetsdatumet inte överskridits) och kan då försvara cirka 3–4 månader. Tänk på att långsam avsvalning bör undvikas äter tillagning om köttfärsen ska sparas i kylskåp eller frys. En snabb nedkylning efter tillagning är att föredra för att förebygga tillväx av bakterier i köttfärsen.

Eftersom den rekommenderade temperaturen för förvaring av köttfärs allmänt är högst 5 grader1 är temperaturen i kylskåpet ofta för hög, men vid temperaturer under 5 grader (kylskåpstemperaturen bör ligga mellan 4 och 8 grader).

Campylobacter, Salmonella, Listeria monocytogenes och STEC (shigatoxin-bildande E. coli) kan överleva och växa om temperaturen överstiger +4°C, vilket utgör en allvarlig risk för matförgiftning. Se vidare matförgiftning.

Tillagad köttfärs kan däremot sparas i kylskåp upp till tre dagar. Skillnaden är att eventuella bakterier inte överlevt uppvärmningen.

Tänk också på att placera köttfärsen i kylskåpet på kalla delar i kylskåpet och om det finns tillagade rätter som ställts in i kylskåpet för att ätas nästa dag och fortfarande är varma ska köttfärsen placera på avstånd från dessa för att värmen inte ska överföras till köttfärsen.

Det är också viktigt att få hem köttfärsen och sedan hantera köttfärsen så kvickt som möjligt vid matlagningen då eventuella bakterier i köttfärs kan fördubblas under en halvtimme i rumstemperatur.

Köttfärs och bakterier

Campylobacter, Salmonella, Listeria monocytogenes och STEC (shigatoxinbildande E. coli) kan överleva och växa om temperaturen överstiger +4°C, vilket utgör en allvarlig risk för matförgiftning. 2

Clostridium perfringens och Bacillus cereus är spordannande bakterier som kan växa snabbt i portionerade, långsamt avsvalnade eller otillräckligt uppvärmda köttprodukter, och orsakar ofta buksmärta och diarré. 3

Staphylococcus aureus kan kontaminera köttfärs vid hantering (vanligen via hud eller näsa) och producera värmestabila enterotoxiner som ger kräkningar och magsmärtor, även om bakterierna själva dör vid tillagning. 4

Relevant läsning: Förvaring hur olika livsmedel bör förvaras.

Referenser

  1. Safefood.net, "Top tips - cooking with mince" hämtad 2023-09-16 från https://www.safefood.net/food-safety/cooking-with-mince
  2. Livsmedelsverket.se, "Inaktivering av bakterier, parasiter och virus " hämtad 2023-09-16 från https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2017/riskhanteringsrapport-inaktivering-av-bakterier-parasiter-och-virus-livsmedelsverkets-rapport-3-del-1-2017.pdf?utm_source=chatgpt.com
  3. Ibid
  4. usda.gov, "Ground Beef and Food Safety" hämtad 2023-09-16 från https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/meat/ground-beef-and-food-safety?utm_source=chatgpt.com