Hållbarhet köttfärs
Fakta om hållbarhet för köttfärs. – senast uppdaterad 15 juli 2025Mång aundar över hur länge kan en öppnad förpackning köttfärs kan förvaras i kylskåp? Googlar man på ”köttfärs öppnad förpackning” ger svaret av AI-översikt följande:
En öppnad förpackning köttfärs bör tillagas och ätas samma dag eller dagen efter.
Detta är vagt svar och delvis felaktig. Dessutom refereras till webbsidor hos Arla.se och Livsmedelsverket.se, men inte på någon av dessa sidor återkommer informationen.
En del i det vaga är att AI-översikt också meddelar:
Om du inte ska använda köttfärsen direkt, bör den frysas in så snart som möjligt.
Detta (”bör den frysas in så snart som möjligt”) överensstämmer inte med att den ”bör tillagas och ätas samma dag eller dagen efter”.
Så vad gäller? Måste köttfärsen tillagas direkt eller kan de sparas en dag i kylskåpet om inte allt gått åt? Rekommendationen är att undvika spara köttfärs i kylen längre än cirka ett dygn om förpackningen öppnats. I kylen är temperaturen sådan att bakteransamling är överhängande även vid låga temperaturer.
Det går däremot utmärkt att spara den i frysen (så länge hållbarhetsdatumet inte överskridits) och kan då försvara cirka 3–4 månader. Tänk på att långsam avsvalning bör undvikas äter tillagning om köttfärsen ska sparas i kylskåp eller frys. En snabb nedkylning efter tillagning är att föredra för att förebygga tillväx av bakterier i köttfärsen.
Eftersom den rekommenderade temperaturen för förvaring av köttfärs allmänt är högst 5 grader1 är temperaturen i kylskåpet ofta för hög, men vid temperaturer under 5 grader (kylskåpstemperaturen bör ligga mellan 4 och 8 grader).
Campylobacter, Salmonella, Listeria monocytogenes och STEC (shigatoxin-bildande E. coli) kan överleva och växa om temperaturen överstiger +4°C, vilket utgör en allvarlig risk för matförgiftning. Se vidare matförgiftning.
Tillagad köttfärs kan däremot sparas i kylskåp upp till tre dagar. Skillnaden är att eventuella bakterier inte överlevt uppvärmningen.
Tänk också på att placera köttfärsen i kylskåpet på kalla delar i kylskåpet och om det finns tillagade rätter som ställts in i kylskåpet för att ätas nästa dag och fortfarande är varma ska köttfärsen placera på avstånd från dessa för att värmen inte ska överföras till köttfärsen.
Det är också viktigt att få hem köttfärsen och sedan hantera köttfärsen så kvickt som möjligt vid matlagningen då eventuella bakterier i köttfärs kan fördubblas under en halvtimme i rumstemperatur.