Korv kötthalt

Fakta om kött. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 11 dec 2024

Köttprodukt av skinn och fyllning som finns i en mängd varianter. De flesta prdoukterna innehåller vatten och andra tillsatser inklusive det oönskade konserveringsmedlet natriumnitrit (E250).

Tabell 1. Korv kötthalt och tillsatser
Kött Märke Kötthalt (%) Tillsatser
Riktig Korv Grillkorv Lindvalls 70 potatisstärkelse, arom
Riktig Korv Chorizo Lindvalls 70 potatisstärkelse, arom, extrakt
Korv Bbq & ost Lindvalls 70 potatisstärkelse, arom, extrakt
Extra fin Smal Kabanoss ICA 89 potatisstärkelse, salt, druvsocker, E452, 300, E250
Kabanoss Coop 92 potatismjöl, salt, druvsocker, extrakt, E250, E450, E300
Wienerkorv Rybergs 84 potatismjöl, socker, E300, E250
Högrevskorv Rybergs 82 salt, honung, E450, E300, E250
Extra fin Wienerkorv ICA 80 potatismjöl, salt, druvsocker, extrakt, E300, E250, alspånsrökt
Kryddig Chorizo Ica 78 potatisstärkelse, salt, extrakt, E300, E250, alspånsrökt
Extra fin Grillkorv ICA 75 potatismjöl, salt, socker, arom, E250, E330
Chorizo Cayenne Paprika Scan 75 potatismjöl, salt, druvsocker, extrakt, arom, E450, E300, E250, grisfjälster, rökarom
Svensk Prinskorv Scan 61 potatismjöl, salt, druvsocker, socker, E300, extrakt, E509, E412, E401, E202
Falukorv Coop 59 potatismjöl, salt, druvsocker, extrakt, E300, E250, arom
Hot Dogs Hot Dogs 34 potatismjöl, potatisfiber, druvsocker, extrakt, E326, E300, E261, E250, arom

Uppgifterna är senast kontrollerade dec 2024.

Tillsatser med nitrit kan framkalla cancer.

Vatten, kryddor och lök har inte inkluderats bland tillsatser. Inte heller färgämne om det är en naturlig källa såsom rödbeta.

Konserveringsmedlet natriumnitrit (E250) är en vanlig tillsats. Andra konserveringsmedel i listan är E261.

Antioxidationsmedlet askorbinsyra (E300) likaså. Andra konserveringsmedel i listan är E330.

E401, E412, E450 är stabiliseringsmedel

E509 (kalciumklorid) anges som stabiliseringsmedel, men kanske mer korrekt bör betecknas som surhetsreglerande medel. Inräknas annars i kategorin övriga tillsatser.

Köp helst kött från djur som är uppfödda på gräs samt från Sverige då antibiotikaanvändningen i Sverige är lägre än i de flesta andra länder.
Kött kan vara ohälsosamt i stora mängder. Läs mer om risker och köttätande.

Vatten i kött

Vatten är ofta näst huvudingrediens efter kött och används i stort sett för att öka vikten och gör att producenten kan öka sin vinst.

Referenser

  1. Uppsatsen som heter "Glukossirap och glukos" är publicerad 2007 av Göran Petersson professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers. Finns i sin helhet på https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_26402.pdf.
  2. Se bl.a. annat studien Meat consumption and prospective weight change in participants of the EPIC-PANACEA study (2010) Anne-Claire Vergnaud et.al., https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20592131/
  3. Konsten att inte dö (2018) av Michael Greger och Gene Stone (övers. Helene Sandström) s. 53
  4. Matens filosofi (2021) av Henrik Lagerlund s. 129

Källor