Morot

Odla morot.Morötter i jord

Morot är en rotfrukt och vi känner den som avlång till formen och med orange färg, men såväl andra former som färger förekommer.

Fröna odlas med direktsådd från mars till juni. Det finns sommarmorötter och höstmorötter som skördas olika sent enligt vad namnen antyder (det förekommer också blandvarianter).

Växten trivs i mullrik jord utan för mycket stenar. Djupet bör vara minst 30 cm. Trivs i lägen med mycket sol och har ett genomsnittligt vattenbehov. Förgödsla eventuellt under föregående höst i stället för i samband med plantering. I övrigt sparsamt med gödsel.

Guide: Jord

När blasten vuxit en decimeter eller så är det brukligt att dra upp plantor som står närmare än cirka 3 cm från den närmaste. Gallra helst i fuktigt väder då gallringen annars kan dra till sig morotsflugor. Grodden som sticker upp i början liknar dill en del.

Beroende på sort och andra betingelser tar det ungefär tre månader innan morötterna är färdiga att dras upp. Vid det här laget syns ofta översta delen av dem. I stället för att dra upp grönsakerna i stjälken är det ofta bättre att trycka ner en spade eller grep en bit ifrån och bända upp och samtidigt med andra handen försiktig dra upp stjälken. Det mesta av blasten kan klippas av. Primörerna är mycket smalare, men många tycker morötterna är godare i smaken om de tas upp innan de blivit fullvuxna.

Faktatabell. Odling av morot
Planteras vår
Skördas sommar, höst
Jordtyp mull
Jorddjup 30 cm
Växtplats mark, pallkrage
Läge sol
Vattning medium
Sådd–skörd ca 80– 90 dagar
Mångårig ja
Tabell 2. Odlingskalender för morot
Växtfas Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec
Försådd                        
Direktsådd                        
Skörd                        

Avvikelser kan förekomma beroende på sort.

Morot ingår i familjen flockblommiga växter. Morot kan exempelvis odlas tillsammans med palsternacka, rädisa eller lök.

Relevant läsning: Grönsaker efter växtfamilj

Bilden ovan visar grönsaken med odlingssorten "Amsterdam 2" från märket Odla.

Moroten är en tvåårig växt (dvs. den fröar andra året, men kan bara skördas det första), men för att minska risken för växtsjukdomar är rekommendationen att inte odla den två år på samma plats utan anamma en sexårig växtföljd.
Morötter kan angripas av morotsflugor vars larver gräver gångar i rotfrukten och förstör rötterna. Några möjliga åtgärder 1) täck odlingen med finmaskigt nät, särskilt i slutet av sommaren då flugornas kläckning är som värst, 2) plantera på hög höjd då morotsflugorna för det mesta flyger lågt, 3) så lök mellan planteringsraderna för att förvilla flugorna.

Förvaring, hållbarhet och förökning

Morötter äts färska eller förvaras i kylskåp, till exempel i kylfack eller ej helt tillsluten påse. Efter cirka två veckor i kylskåp börjar morötterna mjukna. Om morötterna långtidslagras (kräver svalt utrymme och hög luftfuktighet) bör de inte tvättas.

Transport

När det gäller transport efter skörd ingår morot liksom de flesta andra rotfrukter i kategorin kalla vegetabilier för vilket en temperatur lägre än 8 grader rekommenderas. Beroende på hur lång tiden är för transport kan kravet för temperatur modifieras något.

Samla frön

För att kunna ta till vara på frön måste plantorna oftast vara kvar ett ytterligare innan de blommar och avger frön.

Blad

Även bladen på morotsplantan kan ätas.

Morotsblad

Stjälkar av morotsplanta – även bladen kan ätas.

Relevant läsning: Morot - näringsinnehåll fakta och näringsvärden.

Källor