Morot
Odla morot.
Morot är en rotfrukt och vi känner den som avlång till formen och med orange färg, men såväl andra former som färger förekommer.
Fröna odlas med direktsådd från mars till juni. Det finns sommarmorötter och höstmorötter som skördas olika sent enligt vad namnen antyder (det förekommer också blandvarianter).
Växten trivs i mullrik jord utan för mycket stenar. Djupet bör vara minst 30 cm. Trivs i lägen med mycket sol och har ett genomsnittligt vattenbehov. Förgödsla eventuellt under föregående höst i stället för i samband med plantering. I övrigt sparsamt med gödsel.
När blasten vuxit en decimeter eller så är det brukligt att dra upp plantor som står närmare än cirka 3 cm från den närmaste. Gallra helst i fuktigt väder då gallringen annars kan dra till sig morotsflugor. Grodden som sticker upp i början liknar dill en del.
Beroende på sort och andra betingelser tar det ungefär tre månader innan morötterna är färdiga att dras upp. Vid det här laget syns ofta översta delen av dem. I stället för att dra upp grönsakerna i stjälken är det ofta bättre att trycka ner en spade eller grep en bit ifrån och bända upp och samtidigt med andra handen försiktig dra upp stjälken. Det mesta av blasten kan klippas av. Primörerna är mycket smalare, men många tycker morötterna är godare i smaken om de tas upp innan de blivit fullvuxna.
Planteras | vår |
---|---|
Skördas | sommar, höst |
Jordtyp | mull |
Jorddjup | 30 cm |
Växtplats | mark, pallkrage |
Läge | sol |
Vattning | medium |
Sådd–skörd | ca 80– 90 dagar |
Mångårig | ja |
Växtfas | Jan | Feb | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Försådd | ||||||||||||
Direktsådd | ||||||||||||
Skörd |
Avvikelser kan förekomma beroende på sort.
Morot ingår i familjen flockblommiga växter. Morot kan exempelvis odlas tillsammans med palsternacka, rädisa eller lök.
Bilden ovan visar grönsaken med odlingssorten "Amsterdam 2" från märket Odla.