Timjan

Odla timjan.

Timjan är en mångårig kryddväxt som både kan odlas ute och inne. Det finns backtimjan och trädgårdstimjan (vars rötter är kraftigare).

Den trivs i lätt, väldränerad jord och helst i läge med en del sol. Vattenbehovet är litet. Timjan är en ganska låg växt och passar i till exempel stenpartier eller som kantväxt.

Den odlas genom att frön sås eller med färdiga plantor. Det rekommenderas oftast att förså timjan, men direktsådd kan också vara ett alternativ.

Timjan blir klar för att skördas mot sensommaren. Både blad och blommor är ätbara.

Faktatabell. Odling av timjan
Planteras vår, sommar
Skördas sensommar, höst
Jordtyp sand, ler
Jorddjup 20 cm
Växtplats mark
Läge halvskugga
Vattning lite
Sådd–skörd ca 2 månader
Mångårig ja

Dill räknas som fröväxter och ingår i familjen kransblommiga växter. Timjan kan exempelvis odlas tillsammans med kryddväxter, sallat eller kålväxter.

Relevant läsning: Grönsaker efter växtfamilj

Förvaring och hållbarhet

Timjan äts färsk eller torkas.

Transport

Vid behov av transportering efter skörd rekommenderas för timjan liksom för de flesta grönsaker en temperatur lägre än 8 grader. Beroende på tiden för transport kan kravet för temperatur modifieras.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor