Salami

Jämförelser av salami i butiken. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 13 dec 2023

Mängden socker och antal tillsatser (tabell 1) och salt (tabell 2) i påläggssalami.

Tabell 1. Salami, tillsatt socker och antal tillsatser
Smak Tillverkare Socker Tillsatser
Salami med fänkål (ekologisk) Zeta Dextros 3
Salame Milano (ekologisk) Zeta Dextros 3
Salame Milano Zeta Sackaros, dextros 3
Salame Napoli Zeta Sackaros, dextros 3
Eko-Salami Kotivara Dextros 3
Guldsalami Grilstad Nej 3
Salami Milano Ica Druvsocker 4
Pepparsalami Ica Glukossirap 4
Salami Napoli Ica Druvsocker 4
Basic Skivad Salami Ica Sackaros, druvsocker 4
Lufttorkad pepparsalami Coop Druvsocker 5
Tryffelsalami Coop Druvsocker 4
Danskinspirerad Salami Coop Sackaros, druvsocker 6
Pepparsalami Kotivara Sackaros, dextros 8
Pepparsalami Göl Druvsocker 8
Vitlökssalami Göl Druvsocker 8
Xtra Salami Coop Sirap 5
Lindösalami Lönneberga Druvsocker 5
Salami Milano Coop Druvsocker 4
Rökt Salami Pärsons Sackaros 4

Uppgifterna är senast kontrollerade maj 2023.

Som tillsats inkluderas även olika sorter socker, glukossirap, potatisstärkelse, kryddextrakt, jästextrakt och aromer, vilka ej är inräknade till antalet tillsatser i tabell 1. Gelatin, potatismjöl och startkultur i de fall de förekommer är heller inte inräknade som tillsatser.

Salt i salami - jämförelser

Nästa lista jämför mängden salt.

Tabell 2. Salami och salt per 100 gram
Smak Tillverkare Salt
Basic Skivad Salami Ica 2.3
Xtra Salami Coop 2.5
Rökt Salami Pärsons 2.8
Lufttorkad pepparsalami Coop 3.2
Salame Milano (ekologisk) Zeta 3.4
Pepparsalami Ica 3.5
Salami Milano Coop 3.5
Tryffelsalami Coop 3.5
Salami Milano Ica 3.8
Pepparsalami Kotivara 4
Antipasto Salame Coop 4.4
Salami Napoli Ica 4.4
Danskinspirerad Salami Coop 4.5
Lindösalami Lönneberga 4.5
Eko-Salami Kotivara 4.8
Pepparsalami Göl 5
Vitlökssalami Göl 5
Guldsalami Grilstad 5.7

Uppgifterna är senast kontrollerade maj 2023. Decimaltal är avrundade till tiondelar.

I innehållsförteckningar kan det ibland vara utskrivet hur stor mängd av saltet som utgörs av natrium, ju mindre natrium desto bättre.

Salami innehåller mer salt än många andra köttlivsmedel. Några jämförelser (salt per 100 g): ICA Kokt Skinka (2.1 g), Lithells Varmkorv 2 g, Scan Svensk Falukorv 1.8 g, Scan Svensk Hamburgare 1.5 g, Scan Mamma Scans Köttbullar 1.4 g, Kronfågel Kycklingfilé 0.6 g, Ica Blandfärs 0.2 g, Ica Skivad Benfri Karré 0.1 g.

Antipasto

Namnet kommer från italienskan och syftar till att köttet intas som förrätt.

Salami Milano

Salami Milano eller Salame Milano är en typ av salami som ursprungligen tillverkades i Milano.

Salami Napoli

Salami Napoli eller Salame Napoli är en typ av salami som ursprungligen tillverkades i Neapel med vanliga smakinslag av peppar, lök, chili och vin.

Salami Ventricina

Salami baserad på fläskkorv som ursprungligen tillverkades i Abruzzo-regionen i centrala Italien.

Tillverkningsland

En del salami görs i Sverige (inkl. Lindösalami) och produceras av svenskt kött medan till exempel salami från Zeta görs i Italien.

I några fall finns ekologisk salami i matbutiker (kött från djur som äter ekologiskt odlat djurfoder utgör mindre miljöpåverkan). Läs mer på Naturskyddsforeningen.se.
Kött vara ohälsosamt i stora mängder. Läs mer om risker och köttätande.

Tillsatser i salami

De tillsatser som brukar finnas i påläggsskinka är framför allt stabiliseringsmedel, antioxidationsmedel och konserveringsmedel.

Vanliga tillsatser i salami är konserveringsmedel såsom natriumnitrit (E250) och kaliumnitrat (E252), antioxidationsmedel såsom askorbinsyra (E300) och natriumaskorbat (E301) samt mindre vanligt är surhetsreglerande medel såsom glukonsyrans deltalakton (E575) och färgämnen såsom karmin (E120).

Det finns salami utan nitrat och det gäller bland annat ekologisk salami. Några fåtal produkter innehåller varken nitrat eller nitrit. Läs mer om nitrat.