Skinka
Jämförelser av skinkor i butiken. – senast uppdaterad 11 dec 2023Mängden socker (tabell 1) och salt (tabell 2) i påläggsskinka.
Smak | Socker | Tillverkare |
---|---|---|
Skinka Rökt | Nej | Jakobsdals |
Skinka Svartrökt | Nej | Jakobsdals |
Skinka Pepparkubb | Nej | Jakobsdals |
Skinka Gallerrökt | Nej | Jakobsdals |
Prosciutto Crudo lufttorkad (Parmaskinka) | Nej | Ica |
Basic rökt Skinka | Ja | Ica |
Kokt Skinka | Ja | Ica |
Gourmetskinka Rökt | Ja | Pärsons |
Basturökt Emilskinka | Ja | Pärsons |
Skinka Rökt Eko | Ja | Änglamark |
Skinka Rökt | Ja | Coop |
Skinka Extrarökt | Ja | Coop |
Svartrökt Skinka | Ja | Charkuterifabriken |
Skinka Basturökt | Nej* | Lönneberga |
I jämförelsen har inte druvsocker inkluderats.
Salt i skinka - jämförelser
Nästa lista jämför mängden salt.
Smak | Salt | Tillverkare |
---|---|---|
Rökt Lantskinka | 2 | Ica |
Svartrökt Skinka | 2.1 | Charkuterifabriken |
Kokt Skinka | 2.1 | Ica |
Extrarökt Skinka | 2.1 | Ica |
Basic rökt Skinka | 2.1 | Ica |
Rökt Pepparskinka | 2.4 | Ica |
Gourmetskinka Rökt | 2.4 | Pärsons |
Gourmetskinka Kokt | 2.4 | Pärsons |
Skinka Rökt | 2.1 | Coop |
Skinka Extrarökt | 2.1 | Coop |
Skinka Rökt Eko | 2.8 | Änglamark |
Svensk Rökt Skinka | 2.8 | Scan |
Skinka Basturökt | 2.8 | Lönneberga |
Extrarökt Skinka | 3 | Lönneberga |
Vindelnrökt Skinka | 3.5 | Ica |
Mor Matildas Kokta Skinka | 3.5 | Jakobsdals |
Kallrökt Skinka | 4.8 | Pärsons |
Jamón Serranoskinka | 5 | Ica |
Prosciutto Crudo lufttorkad | 5.3 | Ica |
Schwarzwälder Schinken | 5.5 | Ica |
Kallrökt Skinka | 6 | Ica |
I innehållsförteckningar kan det ibland vara utskrivet hur stor mängd av saltet som utgörs av natrium, ju mindre natrium desto bättre.
Skinka innehåller mer salt än många andra köttlivsmedel. Några jämförelser (salt per 100 g): Lithells Varmkorv 2 g, Scan Svensk Falukorv 1.8 g, Scan Svensk Hamburgare 1.5 g, Scan Mamma Scans Köttbullar 1.4 g, Kronfågel Kycklingfilé 0.6 g, Ica Blandfärs 0.2 g, Ica Skivad Benfri Karré 0.1 g.
Rökt skinka
Skinka som först oftast saltas och läggs i nät för rökning. Under räkningen får skinkan smak genom det material som används för rökningen.
Varmrökning innebär att skinkan röks i temperaturer över 65 grader.
Kallrökning innebär att skinkan röks i temperaturer mellan 15 och 25 grader.
Basturökning innebär att skinkan röks i förhållanden som påminner om en bastu ifråga om temperatur och luftfuktighet.
Parmaskinka
Parmaskinka, som också kallas parmesan, är en lufttorkad och tunnskuren skinka som ursprungligen tillverkades i Parma.
Prosciutto
Prosciutto (från det italienska ordet för skinka) är en beteckning som används för lufttorkad skinka.
Är bog skinka?
Bog och skinka är inte samma sak, men det finns fall där skinka markandsförts som bog.
Lufttorkad skinka
Skinka som saltas och sedan hängs för att torka.