Mörkt fullkornsbröd

Jämförelser av mörkt bröd i butiken. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 20 april 2024

Mörkt bröd innehåller generellt mer fullkorn och kostfiber samtidigt som sockerhalten ofta är lägre jämfört med ljust bröd och är därför ett nyttigare alternativ.

Tabell 1. Matbröd mängd fullkorn, fiber och socker per 100 gram
Sort Märke Fullkorn (%) Fiber Socker
Rågkusar Fazer 65 11 2.1
Bondens Surdegsbröd Fazer 61 8.8 1
Vilja Fullkorn Coop 54 6.4 11
Råg-Form* Fazer 53 8.3 3.3
Mustigt Rågbröd Garant 51 10 1
Rågbröd Kung Markatta 49 9.7 1.5
Vilja Havre & lingon Coop 48 6 4.6
Ekologiska Råghalvor Fazer 42 6.5 4.5
Skanörgrova Pågen 31 6 9,8
Fiberrost* Skogaholm 28 5.9 2.8
Danskt Rågbröd Pågen 25 7.9 3.2
Råg-Eko Fazer 24 6.6 3.6
Rågmust Fazer 24 6.4 11
Lingongrova Special Pågen 24 6 5
Rasker Fullkorn* Pågen 24 5 4.8
Grötbröd Pågen 24 5 4.9
Lingongrova Pågen 23 6.1 9
Energi* Pågen 23 5.5 3.4
Havrebröd Fazer 22 5.1 2.8
Råg Levain* Pågen 20 4.2 3.6
Tranbärslycka Pågen 20 4.4 6.3
Gott Gräddat† Pågen 18 4.4 7.5
Varsågod* Skogaholm 16 4.8 9.5
Guldkorn Pågen 13 5.7 7.1
Längtan Pågen 12 4.3 9.2

* Innehåller askorbinsyra.
† Innehåller citronsyra.

Andelen fullkorn kan mätas efter andelen under bakningsprocessen eller i torrvikten där det senare normalt innebär en högre mängd. I jämförelsen har andelen använts och inte mängden i torrvikt.

Tillsatser

Bröden i listan ovan innehåller inga eller mycket få tillsatser och när så är fallet är detta markerat. I vissa fall finns tillsatt socker utan att det nämns, men socker finns som en av kategorierna i tabell 1.

En tillsats som förekommer i vissa bröd är askorbinsyra (E300). Askorbinsyra fungerar i bröd som mjölbehandlingsmedel och ger ett fluffigare bröd på kortare tid genom att påskynda glutensträngarnas utveckling. Askorbinsyra fungerar även som oxidationsmedel och ger brödet längre hållbarhetstid. Det finns ingen egentlig anledning att tillskriva tillsatsen vare sig nyttig eller onyttig påverkan i bröd. Askorbinsyra kan vara onyttigt i höga, men de potentiellt negativa effekterna kan troligen bortses från då mängderna är försvinnande låga. Skälet till att askorbinsyra används är att när bröd produceras i stor skala finns det ekonomiska vinster i att kunna påskynda jäsningsprocessen och öka livslängden på produkten.

En mindre vanlig tillsats är citronsyra (E330). Citronsyra fungerar i bröd på liknande sätt som askorbinsyra. Läs mer om citronsyra.

Mörkt fullkornsbröd utan sesam eller solrosfrön

Allergi mot sesam och/eller solrosfrö (eller solroskärnor) är relativt vanligt. Här listas bröd från tabell 1 som inte innehåller dessa ingredienser:

Dessa är endast ett urval.

Brödets färg

Att brödet är mörkt beror oftast på att det bakats med mörk sirap. Även grövre mjölsortet, sådana som inte är finmalda, ger en något mörkare färg åt brödet.

Källor