Mörkt fullkornsbröd
Jämförelser av mörkt bröd i butiken. – senast uppdaterad 20 april 2024Mörkt bröd innehåller generellt mer fullkorn och kostfiber samtidigt som sockerhalten ofta är lägre jämfört med ljust bröd och är därför ett nyttigare alternativ.
Sort | Märke | Fullkorn (%) | Fiber | Socker |
---|---|---|---|---|
Rågkusar | Fazer | 65 | 11 | 2.1 |
Bondens Surdegsbröd | Fazer | 61 | 8.8 | 1 |
Vilja Fullkorn | Coop | 54 | 6.4 | 11 |
Råg-Form* | Fazer | 53 | 8.3 | 3.3 |
Mustigt Rågbröd | Garant | 51 | 10 | 1 |
Rågbröd | Kung Markatta | 49 | 9.7 | 1.5 |
Vilja Havre & lingon | Coop | 48 | 6 | 4.6 |
Ekologiska Råghalvor | Fazer | 42 | 6.5 | 4.5 |
Skanörgrova | Pågen | 31 | 6 | 9,8 |
Fiberrost* | Skogaholm | 28 | 5.9 | 2.8 |
Danskt Rågbröd | Pågen | 25 | 7.9 | 3.2 |
Råg-Eko | Fazer | 24 | 6.6 | 3.6 |
Rågmust | Fazer | 24 | 6.4 | 11 |
Lingongrova Special | Pågen | 24 | 6 | 5 |
Rasker Fullkorn* | Pågen | 24 | 5 | 4.8 |
Grötbröd | Pågen | 24 | 5 | 4.9 |
Lingongrova | Pågen | 23 | 6.1 | 9 |
Energi* | Pågen | 23 | 5.5 | 3.4 |
Havrebröd | Fazer | 22 | 5.1 | 2.8 |
Råg Levain* | Pågen | 20 | 4.2 | 3.6 |
Tranbärslycka | Pågen | 20 | 4.4 | 6.3 |
Gott Gräddat† | Pågen | 18 | 4.4 | 7.5 |
Varsågod* | Skogaholm | 16 | 4.8 | 9.5 |
Guldkorn | Pågen | 13 | 5.7 | 7.1 |
Längtan | Pågen | 12 | 4.3 | 9.2 |
Andelen fullkorn kan mätas efter andelen under bakningsprocessen eller i torrvikten där det senare normalt innebär en högre mängd. I jämförelsen har andelen använts och inte mängden i torrvikt.
Tillsatser
Bröden i listan ovan innehåller inga eller mycket få tillsatser och när så är fallet är detta markerat. I vissa fall finns tillsatt socker utan att det nämns, men socker finns som en av kategorierna i tabell 1.
En tillsats som förekommer i vissa bröd är askorbinsyra (E300). Askorbinsyra fungerar i bröd som mjölbehandlingsmedel och ger ett fluffigare bröd på kortare tid genom att påskynda glutensträngarnas utveckling. Askorbinsyra fungerar även som oxidationsmedel och ger brödet längre hållbarhetstid. Det finns ingen egentlig anledning att tillskriva tillsatsen vare sig nyttig eller onyttig påverkan i bröd. Askorbinsyra kan vara onyttigt i höga, men de potentiellt negativa effekterna kan troligen bortses från då mängderna är försvinnande låga. Skälet till att askorbinsyra används är att när bröd produceras i stor skala finns det ekonomiska vinster i att kunna påskynda jäsningsprocessen och öka livslängden på produkten.
En mindre vanlig tillsats är citronsyra (E330). Citronsyra fungerar i bröd på liknande sätt som askorbinsyra. Läs mer om citronsyra.
Mörkt fullkornsbröd utan sesam eller solrosfrön
Allergi mot sesam och/eller solrosfrö (eller solroskärnor) är relativt vanligt. Här listas bröd från tabell 1 som inte innehåller dessa ingredienser:
- Fazer Rågkusar
- Coop Vilja Fullkorn
- Fazer Råg-Form
- Garant Mustigt Rågbröd
- Kung Markatta Rågbröd (kan innehålla spår av sesam)
- Coop Vilja Havre & lingon
- Coop Ekologiska Råghalvor