Rönnbär

Fakta om rönnbär. Röda rönnbär
44 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
0%
7%
93%
1 dl rönnbär vikt ca 50 g: Kalorier 22 g
Fett 0 g
Protein 0,4 g
Kolhydrater 6 g
Socker 3 g
Salt 0 mg

Rönnbär är fyllda med höga halter Vitamin C, men också någorlunda höga halter av Vitamin E och Vitamin K medan de är fattiga på mineraler. De innehåller även gott om fiber samtidigt som sockerhalten är låg. Fett- och salthalter är obefintliga. Vattenhalten är 74 %.

Plocksäsongen inleds omkring augusti då bären (som egentligen klassificeras som äppelfrukter) får sin röda färg. Rönnbär äts numera i låg utsträckning och kringgås ibland av den felaktiga uppfattningen att de skulle vara giftiga, men de är ofarliga att äta. Rönnbär ska inte förväxlas med oxelbär.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Rönnbär innehåller inget fett, nästan inget protein och relativt lite kolhydrater.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0  
Protein 0.7  
Kolhydrater 12  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i rönnbär är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 40 6
Järn 0.9 6
Kalcium 41 5
Kalium 330 17
Magnesium 24 6
Natrium 1 0
Selen 0.2 0
Zink 0.3 3

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i rönnbär är Vitamin C, Vitamin K och Vitamin E.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 3 0
Vitamin B1 0.04 4
Vitamin B2 0.07 5
Vitamin B3 0.6 4
Vitamin B6 0.07 5
Vitamin B9 10 5
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 98 123
Vitamin D 0 0
Vitamin E 1 10
Vitamin K 11 15

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Quercetin som är ett gult färgämne fungerar som en antioxidant inom gruppen flavonoider och finns i rönnbär i högre koncentrationer (85 mg/kg) än de flesta andra bär.

Allergier

Ingen information om rönnbär och allergi.

Förvaring

Färska bär kan förvaras i kyl eller frysas in.

Hållbarhet

Cirka 4-5 dagar i kyl eller flera månader i frys.

Tillagning

Kan ätas som dem är.

Recept

Kan till exempel ätas ihop med yoghurt.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Livsmedelsinfo.nu, https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-r%C3%B6nnb%C3%A4r-fi.html
Wikipedia.org, https://sv.wikipedia.org/wiki/Quercetin