Blåbär

Fakta om blåbär. Blåbär
56 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
9%
9%
82%
1 dl blåbär vikt ca 60 g: Kalorier 34 g
Fett 0,5 g
Protein 0,4 g
Kolhydrater 7 g
Socker 4 g
Salt 0 mg

Blåbär innehåller mycket antioxidanter inklusive antocynanin, xeaxantin och lutein. Blåbär lovprisas ofta som ett av de nyttigaste bären och bland annat har det funnits belägg för att regelbundet intag av detta bär kan förbättra minnet.

De innehåller relativt mycket socker (ca 6 g på 100 g) och är bara ungefär hälften så fiberrika som björnbär. Mängden mineraler är små och för vitaminer måttlig, men blåbär har relativt höga nivåer av Vitamin K. Vattenhalten är 86 %.

Tänk på att en del av de nyttiga ämnena försvinner vid upphettning, dock inte vid nedfrysning.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Blåbär innehåller lite fett och protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (ungefär lika mycket av glukos och fruktos samt en mindre mängd rörsocker).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 1  
Protein 1  
Kolhydrater 12  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i blåbär är järn och kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 20 3
Järn 0.6 4
Kalcium 23 3
Kalium 86 4
Magnesium 9 2
Natrium 3 1
Selen 0 0
Zink 0.2 2

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i blåbär är Vitamin K och Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 9 1
Vitamin B1 0.04 4
Vitamin B2 0.07 5
Vitamin B3 0.4 3
Vitamin B6 0.06 4
Vitamin B9 10 5
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 8 10
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.1 1
Vitamin K 15 20

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Blåbär innehåller nyttiga ämnen som polyfenoler och flavonoider. Bland antioxidanterna i blåbär finns xeaxantin och lutein som påvisats motverka föråldrande i ögats gula fläck.

Allergier

Allergi mot blåbär är ovanligt, men förekommer. Analysnamn för blåbär som allergen vid test är S-Blåbär-ak.

Förvaring

Färska bär kan förvaras i kyl eller frysas in.

Hållbarhet

Cirka 4-5 dagar i kyl eller flera månader i frys.

Tillagning

Kan ätas som dem är.

Recept

Kan till exempel mixas ihop med yoghurt och med frukt som banan i en smoothie.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Livsmedelsinfo.nu, https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-bl%C3%A5b%C3%A4r.html
Äta för livet (2020) av Charlotte Erlanson-Albertsson