Spagettipumpa

Fakta om spagettipumpa. Spagettipumpa
Kalorier (31 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
16%
8%
76%
1 st spagettipumpa vikt ca 1600 g: Kalorier 469 g
Fett 9,6 g
Protein 9,6 g
Kolhydrater 110 g
Socker 45 g
Salt 0 mg

Spagettipumpa är en matpumpa och används främst i måltider som ersättning för pasta då den ugnbakas eller kokas. Namnet kommer sig av att fruktköttet strimlas och liknar spagetti då det gröps ur. Pumpa räknas som grönsak och har mycket låg näringstäthet, men kan innehålla nyttiga näringsämnen – spagettipumpa innehåller bland annat betakaroten och fettsyran alfa-linolensyra. Vattenhalten i spagettipumpa är 92 %.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Spagettipumpa innehåller nästan inget fett eller protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (ca 2,8 g per 100 g).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.6  
Protein 0.6  
Kolhydrater 7  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i spagettipumpa är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 12 2
Järn 0.3 2
Kalcium 23 3
Kalium 108 5
Magnesium 12 3
Natrium 17 3
Selen 0.3 1
Zink 0.2 2

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

Den vitaminer som finns mest av i spagettipumpa är Vitamin B6.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 6 1
Vitamin B1 0.04 3
Vitamin B2 0.02 1
Vitamin B3 1 6
Vitamin B6 0.1 7
Vitamin B9 12 6
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 2 3
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.1 1
Vitamin K 0.9 1

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Den starka gula färgen i spagettipumpans kött indikerar rikligt av betakaroten, vilket har antioxidantisk verkan.

Allergier

Ingen känd information om spagettipumpa och allergi.

Förvaring

Spagettipumpan kan förvaras i rumstemperatur.

Hållbarhet

Cirka 1 månad.

Tillagning

Pumpas brukar delas i två delar med en kniv (för vilket krävs en del kraft och bör utföras med försiktighet). Skalet är inte ätligt och inte heller brukar kärnorna ätas tillsammans med fruktköttet.

Recept

Ugnbakad spagettipumpa med tomatsås och mozzarella.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor