Om sidan - Oskar Strandberg

Om Oskar Strandberg, ansvarig utgivare och skribent Matfakta.nu.

LogotypOskar Strandberg är ansvarig utgivare tillika skribent på Matfakta.nu

Kontakt

Vid frågor eller synpunkter kring webbsidans innehåll i allmänhet eller specifika artiklar, välkommen att ta kontakt via e-post: oskarstrandberg@matfakta.nu.

Om

Idén att samla mina kunskaper om mat online dök upp under sena hösten 2022. Det var bland annat för min egen skull. Jag hade sedan en tid börjat handla merparten av maten online – oftast för att hämta ut från en box utanför butiken, men också i form av hemleveranser.

Det skulle gå snabbare att göra beställningarna om jag inte behövde gå igenom vara för vara då jag glömt av vilken av müslisorterna som hade minst sockerhalt eller vilken av sillburkarna som innehöll minst tillsatser. Ja, jag hade vid det här laget en släng av ortorexi – som skulle bli värre.

Att ha kategorier livsmedel med märken och sorter i en tabell som kunde filtreras efter till exempel mängd socker per 100 gram skulle göra bespara mig tid. Jag äter förmodligen nyttigare mat tack vare att jag kan avlasta mitt minne ifråga om vad som bör och inte bör konsumeras från matbutikerna.

Det finns en rad tillfredsställande saker med att ha en webbplats att samla sina ”läsefrukter” på. Bland annat kommer man ihåg dem bättre. Men – när den mörkare sidan i en visar sig – kan det också handla om att ge igen från en position där man står lite högre upp. Man är ingen kund som upprörs över matindustrin eller mataffärernas girighet och tvingas inse sin maktlöshet. Eller nästan. Men man kan materialisera sin upprördhet i en artikel. Som åtminstone kan få ett visst genomslag. En artikel på en webbplats har inte förmågan att välta omkull matindustrin eller ens en stor aktör, men den blir ytterligare ett sandkorn på den växande högen av försök till att blanda upplysning och protester till de som tjänar pengar på att vi äter oss till sjukdomar.

Oskar Strandberg januari 2023