Ost
Jämförelser av ost i butiken. – senast uppdaterad 12 jan 2025Det finns relativt få tillsatser i ost (hårdost), men det skiljer sig ändå åt och i somliga fall kan du helt slippa tillsatser. Listorna jämför antal tillsatser (tabell 1) och mängden salt (tabell 2) i ost av olika märken.
Tre frågor gällande ost är vad löpe, ystenzym och kalciumklorid är och samtliga förklaras nedan.
Produkt | Märke | Tillsatser |
---|---|---|
Hushållsost mild 26% | Arla | 0 |
Sture Gräddost 38% | Arla | 0 |
Gräddis mild och krämig | Arla | 0 |
Åseda Gräddost 38% | Arla | 0 |
Präst mellan 35% ekologisk | Ica | 0 |
Gräddost 38% | Wernersson | 0 |
Taleggio | Wernersson | 0 |
Blå Kornblomst (Blåmögel) ekologisk | Thise | 0 |
Humlan 33% ekologisk | Arla | 1 |
Vänerost 33% | Arla | 1 |
Port salut mild 26% | Arla | 1 |
Gouda mild 28% | Arla | 1 |
Edamer mild 23% | Arla | 1 |
Jämtgård 28% | Arla | 1 |
Storsjö 31% | Arla | 1 |
Präst mild | Skånemejerier | 1 |
Munkens Svarta 10% | Wästgöta Kloster | 1 |
Borgmästarost | Boxholms | 1 |
Präst 35% | Allerum | 1 |
Hushållsost mild 26% | Ica | 1 |
Rike Mild 36% | Garant | 1 |
Grevé 28%* | Ica | 1 |
Gräddost 38%* | Ica | 1 |
Jarlsberg 27%† | Wernersson | 1 |
Präst mellanlagrad 31% | Arla | 2 |
Herrgård mild 28% | Arla | 2 |
Grevé mild & mager 17% | Arla | 2 |
Grevé lagrad 28% | Arla | 2 |
Herrgård extralagrad 28% | Falbygdens | 2 |
Manchego | Falbygdens | 2 |
Morfars Brännvinsost | Falbygdens | 2 |
Hushållsost 26% | Gäsene | 2 |
Danbo Svart | Wernersson | 2 |
Präst Mellanlagrad 31% | Garant | 2 |
Bondmoran | Gäsene | 3 |
Gäsene Special | Gäsene | 3 |
Västerbottensost | Västerbottensost | 3 |
Rökt Ost | Falbygdens | 3 |
Iberico Reserva 12mån | Engelmanns | 3 |
Maasdamer 28%* | Ica | 3 |
* Innehåller mikrobiellt framtaget mjölkkoagulerande enzym.
† Innehåller löpe (animaliskt enzym).
Uppgifterna är senast kontrollerade februari 2024.
Inte inkluderat bland tillsatser är salt eller ystenzym.
Ystenzym
Ystenzym används i bland i stället för löpe i ost. Skillnaden är att ystenzym utvinns från vegetabiliska källor (t.ex. svamp) medan löpe är ett enzym som av utvinns från kalvmage. Förenklat kan man säga att ystenzym är ett modernt tillvägagångssätt medan löpe är ett traditionellt tillvägagångssätt vid osttillverkning.
Observera att antalet tillsatser inte nödvändigtvis återspeglar mängden tillsatser.
Salt i ost
Listan jämför mängden salt i ostsorter.
Produkt | Märke | Salt |
---|---|---|
Gräddis mild och krämig | Arla | 1.2 |
Vänerost 33% | Arla | 1.2 |
Präst mellan 35% ekologisk | Ica | 1.2 |
Humlan mild 33% ekologisk | Arla | 1.2 |
Präst mellanlagrad 31% | Arla | 1.2 |
Grevé mild & mager 17% | Arla | 1.2 |
Präst mild | Skånemejerier | 1.2 |
Munkens Svarta 10% | Wästgöta Kloster | 1.2 |
Grevé 28% | Ica | 1.2 |
Präst 35% | Allerum | 1.2 |
Västerbottensost | Västerbottensost | 1.2 |
Präst Mellanlagrad 31% | Garant | 1.2 |
Herrgård mild 28% | Arla | 1.3 |
Gouda mild 28% | Arla | 1.4 |
Edamer mild 23% | Arla | 1.4 |
Jämtgård 28% | Arla | 1.4 |
Herrgård extralagrad 28% | Falbygdens | 1.4 |
Borgmästarost | Boxholms | 1.5 |
Hushållsost 26% | Gäsene | 1.6 |
Bondmoran | Gäsene | 1.6 |
Gäsene Special | Gäsene | 1.6 |
Hushållsost mild 26% | Arla | 1.6 |
Port salut mild 26% | Arla | 1.6 |
Hushållsost mild 26% | Ica | 1.6 |
Creamy Blue Blåmögelost | Castello | 1.6 |
Sture Gräddost 38% | Arla | 1.7 |
Gräddost 38% | Ica | 1.7 |
Manchego | Falbygdens | 1.7 |
Gouda | Eldorado | 1.7 |
Åseda Gräddost 38% | Arla | 1.8 |
Gräddost 38% | Wernersson | 1.8 |
Blåmögelost | Saint Agur | 2.2 |
Taleggio | Wernersson | 2.3 |
Blå Kornblomst (blåmögel) | Thise | 2.3 |
Rökt Ost | Falbygdens | 3.4 |
Uppgifterna är senast kontrollerade augusti 2023.
Ost innehåller relativt mycket salt och det beror bland annat på att osten under framställningen saltas i saltlake för att få önskad konsistens och smak.