Pasta
Jämförelser av pasta i butiken. – senast uppdaterad 14 april 2024Halten kolhydrater skiljer sig inte nämnvärt mellan olika sorters pasta av det vanliga slaget, men däremot avsevärt för bön- och linspasta.
Smak | Märke | Kolhydrater | Protein | Fibrer |
---|---|---|---|---|
Bönpasta Fettuccine | ICA | 21 | 45 | 20 |
Bönpasta Spaghetti | ICA | 21 | 44 | 20 |
Bönpasta Fettuccine | Risenta | 18 | 44 | 15 |
Bönpasta Spaghetti | Kungsörnen | 64 | 14 | 7 |
Bönpasta Makaroner | Kungsörnen | 64 | 14 | 7 |
Bönpasta Fusilli | Kungsörnen | 64 | 14 | 7 |
Linspasta Penne | Kungsörnen | 63 | 17 | 6 |
Pasta Spaghetti Fullkorn | Barilla | 66 | 13 | 7 |
Spaghetti fullkorn | ICA | 54 | 14 | 8 |
Pasta Spaghetti | Barilla | 71 | 13 | 3 |
Pasta Fettuccine | Barilla | 72 | 12 | 3 |
Pasta Radiatori | Zeta | 73 | 14 | 3 |
Pasta Fusilli | Zeta | 73 | 14 | 3 |
Pasta Rigatoni Färsk | ICA | 52 | 11 | 0 |
I bönpasta kan ytterligare näringsämnen som fosfor, magnesium och järn ingå. I fullkornspasta kan ytterligare näringsämnen som fosfor, magnesium, järn och zink ingå.
Al dente och genomkokt
Al dente är den italienska termen för tuggmotstånd och pasta al dente är alltså pasta med tuggmotstånd. För att koka pastan al dente ska koktiden inte vara högre eller rentav något lägre än vad som anges. Vid längre koktid blir pastan mjukare (något motsvarande italiensk term som är motsatsen till al dente finns ej).
Volym och vikt
Pasta skiljer sig i volym och vikt beroende på om den är okokt eller kokt. Följande anger uppgifter om volym i deciliter och vikt i gram:
- 1 dl okokt pasta = ca 1,5 dl kokt pasta
- Okokt 1 dl = ca 30 g
- Kokt 1 dl = ca 65 g
Notera att detta är ungefärliga uppgifter så olika sorters pasta (i detta fall är volym och vikt baserat på pastasorten Radiatori av märket Zeta med sju minuters koktid, dvs. något mer än al dente), kan skilja sig bland annat beroende på formen som på olika sätt fyller decilitermått med varierande mellanrum. Pasta expanderar när det kokas från det dubbla till det fyrdubbla. Förutom pastasort avgör också koktiden: en längre koktid än den angivna kommer minska vikten.