Vitamin B1 i maten

Vitaminen B1 i mat.

B1-vitamin som ingår i den större gruppen B-vitaminer och även är känd vid namnet tiamin är viktig för energibildningen i kroppen. Låg nivå av B1 är ovanligt då vi normalt får i oss tillräckliga mängder från kosten, men kan uppstå vid undernäring, malabsorption, alkoholism och vissa ovanligare sjukdomstillstånd. Tiaminbrist kan utgöra en förhöjd risk för inflammationer och skador på nervceller. Läs mer om rekommenderat intag och brist på Vitamin B1.

Mat som innehåller mest av denna vitamin är bland annat frön, nötter, bröd och kött.

Tabell 1. Mat och mängd Vitamin B1 milligram (mg) per 100 g
Livsmedel mg RDI (%)
Solrosfrön 2.3 209
Vetegroddar 1.7 156
Linfrön 1.6 150
Quorn 1.2 109
Pekannötter 0.9 77
Pistagenötter 0.8 76
Sesamfrön 0.7 66
Jäst 0.7 65
Havregryn 0.7 63
Fläskkött 0.7 60
Vetekli 0.7 60
Chiafrön 0.6 56
Paranötter 0.6 56
Fläskkotlett 0.6 54
Kassler 0.4 38
Bovete 0.4 36
Valnötter 0.4 35
Dinkel 0.4 33
Pinjefrön 0.4 33
Rågmjöl 0.3 27
Mandel 0.3 23
Lax 0.2 21
Bacon 0.2 20
Pumpafrön 0.2 19
Salami 0.2 19
Cashewnötter 0.2 18
Vitlök 0.2 18
Hummus 0.2 16
Vetemjöl 0.2 16
Blandfärs 0.2 15
Russin 0.2 15
Majs 0.2 14
Makrill 0.1 12
Ostron 0.1 12
Sardiner 0.1 11
Ägg 0.1 11
Grönkål 0.1 10
Skinka 0.1 10
Tonfisk 0.1 9
Champinjoner 0.1 8
Sushi 0.1 8
Vindruvor 0.1 8
Alfalfa 0.1 7
Apelsin 0.1 7
Bönor 0.1 7
Honungsmelon 0.1 7
Purjolök 0.1 7
Sötpotatis 0.1 7
Avokado 0.1 6
Blodpudding 0.1 6
Fikon 0.1 6
Rödkål 0.1 6
Torsk 0.1 6
Körsbär 0.1 5
Lingon 0.1 5
Paprika 0.1 5
Vitkål 0.1 5

Mg (milligram) har avrundats till en decimal.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Uppgifterna är senast kontrollerade april 2024.

Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt.

Vad gäller fläskkött avses grillat.
Vad gäller lax avses stekt.
Vad gäller torsk avses kokt.
Vad gäller kassler avses rökt.
Vad gäller bacon avses stekt.
Vad gäller fläskkotlett avses stekt.
Vad gäller skinka avses kokt.
Vad gäller bönor avses svarta bönor.
Vad gäller fikon avses torkade fikon.

B1 som vitamin

Vitamin B1 (tiamin) främjar ämnesomsättningen.
Rekommenderat dagligt intag: cirka 1,3 mg (män), cirka 1,1 mg (kvinnor), cirka 1 mg (barn) och något högre för ammande.

B1-brist

Stor brist på B1-vitaminer kan leda till beriberi.

Vanliga symtom som rör beriberi:

Symptomen brukar visa sig långsamt över en längre tidsperiod där viktminskning och förstoppning normalt uppträder senare.

Tiaminbrist kan orsakas av alkoholmissbruk där ett långvarigt alkoholintag i vissa fall leder till att tiaminupptaget i mag-tarmsystemet slutat fungera eller är nedsatt. Följden kan bli Wernicke-Korsakoffs syndrom (WKS) vars symtom är konfusion, ataxi och ögonsymtom. Obehandlat kan tillståndet kan leda till döden.

Relevant läsning: Vitamin B2 i maten

Källor