Hallon

Fakta om hallon.

HallonHallon innehåller antioxidanter som antocyanin och quercitin som ger bäret dess färg och flera studier har påvisat potentiella hälsobringande effekter inklusive skydd mot infektioner och motverka degenerering av hjärnan. De innehåller även relativt mycket fiber och gott om vitaminer varav mest B9 och C vitaminer. Vattenhalten är 90 %.

När det inte är plocksäsong är det tyvärr ofta svårt att hitta svenska hallon i butiken.

Odlade bär kan förorenas av sjukdomsalstrande virus, vilket kan skett genom hanteringen vid plockning och rensning eller från bevattning och gödning. Det är därför rekommenderat att koka importerade hallon. Läs mer: Livsmedelsburna virus i hallon och andra bär (Livsmedelsverket.se) | Så kokar du hallon

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Hallon innehåller lite fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav ungefär lika mycket fibrer och sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 1  
Protein 1  
Kolhydrater 8  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i hallon är järn och kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 28 4
Järn 1 8
Kalcium 27 3
Kalium 150 8
Magnesium 25 7
Natrium 1 0
Selen 0 0
Zink 0.3 3

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i hallon är Vitamin C, Vitamin B9 (folat) och Vitamin K.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 0.8 0
Vitamin B1 0.03 3
Vitamin B2 0.05 4
Vitamin B3 0.7 4
Vitamin B6 0.09 6
Vitamin B9 46 23
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 27 34
Vitamin D 0 0
Vitamin E 1.4 12
Vitamin K 11 15

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Näringsämne i bäret är bland annat antioxidinanterna antocyanin och quercitin, båda är så kallade i gruppen flavonoider tillika naturliga färgämnen.

Allergier

Allergi mot hallon är ovanligt, men förekommer. Analysnamn för hallon som allergen vid test är S-Hallon-ak.

Förvaring

Färska bär kan förvaras i kyl eller frysas in.

Hållbarhet

Cirka 4-5 dagar i kyl eller flera månader i frys.

Tillagning

Kan ätas som dem är.

Kan till exempel användas till våfflor eller i sylt.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Livsmedelsinfo.nu, https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-hallon.html
Livsmedelsverket.se, https://www.livsmedelsverket.se/foretagande-regler-kontroll/regler-for-livsmedelsforetag/faror-i-livsmedel/virus-pa-frysta-importerade-hallon-och-andra-bar
Sök livsmedelJämför livsmedel