Jordgubbar
Fakta om jordgubbar.Jordgubbar innehåller antioxidanter som antocyanin och ellaginsyra samt höga doser av C-vitaminer och folat.
De innehåller relativt mycket socker (ca 8 g på 100 g) och är bara ungefär hälften så fiberrika som hallon. Vattenhalten är 89 %.
Färska svenska jordgubbar finns normalt i butiker från maj till oktober. Under övriga året finns det importerade bär.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Jordgubbar innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 10 |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i jordgubbar är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 20 | 3 |
Järn | 0.3 | 2 |
Kalcium | 18 | 2 |
Kalium | 130 | 7 |
Magnesium | 11 | 3 |
Natrium | 1 | 0 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 0.2 | 2 |
Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i jordgubbar är Vitamin C och Vitamin B9 (folat).
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 0.8 | 0 |
Vitamin B1 | 0.01 | 1 |
Vitamin B2 | 0.02 | 1 |
Vitamin B3 | 0.5 | 3 |
Vitamin B6 | 0.07 | 5 |
Vitamin B9 | 86 | 43 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 61 | 76 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.6 | 5 |
Vitamin K | 5 | 7 |
Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.
Näringsämnen och antioxidanter
Näringsämnen i bäret är bland annat antioxidanterna antocyanin och ellaginsyra samt mycket folat (B9-vitamin).
Jordgubbarnas antocyanider tros bland annat mildra symtomen från trötta ögon från datorarbete. Notera att sylt med jordgubbar långt ifrån ger samma effekt då halten av antocyanider har visat sig reduceras så mycket som 97 % i syltprocessens bearbetning.1
Allergier
Allergi mot jordgubbar är ovanligt, men i kategorin icke-allergiska överkänslighetsreaktioner ingår jordgubbar som ett av de livsmedel som kan framkalla icke-allergiskt kontakteksem. Analysnamn för jordgubbar som allergen vid test är S-Jordgubbe-ak.