Jordgubbar

Fakta om jordgubbar.

JordgubbarJordgubbar innehåller antioxidanter som antocyanin och ellaginsyra och höga doser av C-vitamin och folat.

De innehåller relativt mycket socker (ca 8 g på 100 g) och är bara ungefär hälften så fiberrika som hallon. Vattenhalten är 89 %.

Färska svenska jordgubbar finns normalt i butiker från maj till oktober. Under övriga året finns det importerade bär.

Även när det gäller svenska jordgubbar är det en fördel med ekologiska bär då besprutning används på grund av skadedjur. Läs mer på Krav.se
Tänk på att klimatpåverkan är betydligt högre vid köp av importerade jordgubbar.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Jordgubbar innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0  
Protein 1  
Kolhydrater 10  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i jordgubbar är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 20 3
Järn 0.3 2
Kalcium 18 2
Kalium 130 7
Magnesium 11 3
Natrium 1 0
Selen 0 0
Zink 0.2 2

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i jordgubbar är Vitamin C och Vitamin B9.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 0.8 0
Vitamin B1 0.01 1
Vitamin B2 0.02 1
Vitamin B3 0.5 3
Vitamin B6 0.07 5
Vitamin B9 86 43
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 61 76
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.6 5
Vitamin K 5 7

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Näringsämnen i bäret är bland annat antioxidinanterna antocyanin och ellaginsyra samt mycket folat (B9-vitamin).

Allergier

Allergi mot jordgubbar är ovanligt, men i kategorin icke-allergiska överkänslighetsreaktioner ingår jordgubbar som ett av de livsmedel som kan framkalla icke-allergiskt kontakteksem. Analysnamn för jordgubbar som allergen vid test är S-Jordgubbe-ak.

Förvaring

Färska bär kan förvaras i kyl.

Hållbarhet

Cirka fem dagar i kyl eller några timmar i rumstemperatur.

Tillagning

Kan ätas som dem är. Bör helst inte ätas direkt då dem tagits ut från kyl utan vara i rumstemperatur.

Recept

Kan till exempel användas ihop med vispad grädde.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

Livsmedelsinfo.nu, https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-jordgubbar.html