Päron

Fakta om päron. Päron av sorten Nashi
Kalorier (54 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
1%
3%
96%
1 st päron vikt ca 150 g: Kalorier 81 g
Fett 0,2 g
Protein 0,6 g
Kolhydrater 22 g
Socker 13 g
Salt 0 mg

Päron innehåller bland annat hälsobringande syror och mängder av antioxidanter.

Frukten har något lägre sockerhalt än äpple och ungefär den dubbla fiberhalten. Päron innehåller relativt lite mineraler och vitaminer. Vattenhalten är 85 %.

Päron finns i en mängd olika varianter inklusive Alexander Lucas, Augustipäron, Carola, Clara Frijs, Conference, Nashi, Greve Moltke och Williamspäron.

På grund av besprutning med bekämpningsmedel rekommenderas att köpa ekologiska päron och helst svenska. Se frukt och bekämpningsmedel.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Päron innehåller i stort sett inget fett eller protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (päron är en relativt söt frukt med cirka 9 gram socker per 100 gram).

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0  
Protein 0  
Kolhydrater 15  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i päron är kalium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 11 2
Järn 0.2 1
Kalcium 11 1
Kalium 106 5
Magnesium 7 2
Natrium 1 0
Selen 0.4 1
Zink 0.1 1

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

Den vitamin som finns mest av i päron är Vitamin C.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 1 0
Vitamin B1 0.01 1
Vitamin B2 0.02 1
Vitamin B3 0.2 1
Vitamin B6 0.04 3
Vitamin B9 6 3
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 5 6
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.4 4
Vitamin K 2 3

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Päron innehåller en stor mängd olika antioxidanter bland annat gruppen polyfenoler.

Allergier

Allergi mot päron förekommer och är vanligast som korsallergi mot björkpollen. Analysnamn för päron som allergen vid test är S-Päron-ak. Reaktioner kan variera beroende på päronsorter, enligt en analys var symptomen mildare gällande sorten Cepuna (Migo) jämfört med sorten Conference. Halten av det korsallergena proteinet (Bet v 1) i dessa var 2,8 mg kontra 4,5 mg i Cepuna respektive Conference.1

Förvaring

Kylskåp. För längre lagring kan varje frukt lindas in i papper, detta för att inte bakterier eller mögel ska sprida sig mellan frukterna (frukter utan stjälkar eller med större revor bör ej långtidslagras).

Hållbarhet

14 dagar.

Tillagning

Kan ätas som dem är förutom stjälk och kärnor.

Kan även användas fruktsallad och paj.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Referenser

  1. Nicolette W. de Jong m.fl., "Birch Pollen Related Pear Allergy: A Single-Blind Oral Challenge TRIAL with 2 Pear Cultivars" hämtad 2023-09-23 från https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8073155/.

Källor