Odla med pallkragar

Fakta om odling i pallkragar. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 1 maj 2025

Pallkragar med jord i'Pallkragar är lättskötta odlingslådor och populära alternativ till att odla på fri mark. Det är ett något dyrare alternativ till odlingsbädd (kostnaden för en pallkrage ligger omkring 100-200 kr). Det kan även vara mer behagligt för ryggen då jordnivån höjs (om du ej tänkt ligga på knä).

Det finns två standardstorlekar, för vilka måtten är:

Halvpall kan var något enklare för en ensam person vid montering även om montering inte brukar vara särskilt besvärligt i någotdera fall. En nackdel med halvpall är att färre rader kan sås på längden.

Lägg markväv och grenar i botten

I botten brukar markväv läggas (men även en riven kartongbit fungerar bra) för att minska ogräs. Väven bör vara något större än pallkragen så den kan vikas upp en bit på insidorna.

Om pallkrage används för odling och placeras nära träd kan två lager markväv (eller kartong) vara rekommenderat för att undvika att rötter från trädet tränger upp.

För att ge bättre dränering rekommenderas att du lägger kvistar och ris i ovanpå markväven. Även mindre stenar och kottar kan användas.  

Fyll på med jord

Sedan är det dags att fylla på med jord. Om du vill minska åtgången av planteringsjord kan du underst (dvs. över markväv och grenar) lägga grästuvur vända uppochned.

Fyll inte ända upp till kanten med jord då kraftigt regn man leda till att det svämmar över eller kraftig blåst sveper bort översta jordlagret med frön. Fast tänk också på att vattning och regn får jordlagret att sjunka något. Därför är det lagom att fylla på med jord till drygt två tredjedelar av den översta vången pallkragar.

Det behövs knappt fyra påsar (50 liter) jord per krage med standardmått och knappt två för den mindre storleken. Volymerna är 192 liter för måtten 120 x 80 x 20 cm respektive 96 liter för måtten 80 x 60 x 20 cm.

Antal kragar i stapling - jorddjupet

Pallkragar kan enkels stapplas på varandra i våningar. Beroende på vad du ska odla kan olika jorddjup vara fördelaktiga. Generellt är en våning för lite och tre våningar för det mesta mer än nödvändigt. Om det inte står på fröpåsen att det som ska odlas kräver djup jord rekommenderas alltså en dubbel krage, men vill du vara på den säkra sidan kan du förstås använda dig av tre stapplade kragar.

Pallkragar schematiska illustrationer

En, två och tre våningar med respektive grönsaker.

Bilden ovan illustrerar vilket jorddjup som kan behövas för olika växter. Som redan nämnts är två våningar generellt en god idé. Jorddjupet som blir med en trippel pallkraget (ca 50-60 cm beroende på hur nära kanten jorden fylls på) är sällan nödvändigt, men extra jorddjup kan vara en bra idé för bland annat potatis, palsternacka, rotselleri, pepparrot, kronärtskocka och squash.

Placering

Pallkragar brukar rimligtvis sättas så att det går att gå mellan dem. Tänk på att du ska röra dig mellan dem många gånger under kanske flera odlingssäsonger så snåla inte med avstånden.

En del väljer att placera pallkragar ihop, direkt intill varandra utan mellanrum, för att på plats med fler odlingar på ett utrymme. Det kan dock finnas en risk för att träsidorna som står emot varandra blir fuktiga och mögliga över tid då vinden och solen inte når in mellan dem lika lätt, torkar träet långsammare efter regn eller bevattning. Detta kan särskilt bli ett problem om du använder obehandlade eller dåligt dränerade pallkragar.

Pallkragar schematiska illustrationer

Tre sätt för placering av pallkragar tillsammans.

Vill du ändå klämma ihop många pallkragar på en mindre ytan kan du minska risken för fukt genom att lämna en liten glipa (1–2 cm) mellan pallkragarna för luftcirkulation eller använda tunna träbitar eller kilar mellan för att skapa luftutrymme. Ett tredje alternativ är att borra ventilationshål på de sidor som står emot varandra. Nackdelen med den andra lösningen är att med tiden kommer det växa upp grästrån och annat som sticker upp i det smala utrymmet mellan träsidorna, vilket medför oönskat extraarbete.

En tredje variant är att i stället koppla ihop två pallkragar. I stället för att de placeras precis intill varandra monteras de ihop och en träsarg i stället för dubbla skiljer odlingarna.

Täckduk

Täckduk rekomenderas när det finns risk för skadedjur och särskilt kålgrönsaker behöver skyddas. pallkragar. Det finns täckdukar ofta i vitt vävtyg som kan köpas för att sätta på pallkragar. Täckdukarna finns i olika mått beroende på pallkragens storlek och ofta har de resår eller liknande som gör att de inte blåser av och effektivt skyddar odlingen.

Pallkrage med vit fiberduk

Pallkrage med fiberduk.

Fiberduken släpper igenom sol och regnvatten, fast vid vattning rekommenderas att ta bort duken. Duken tas även bort vid resning. För att inte växterna ska hindras från att växa på höjden bör man se till att tyget inte är hårt spänt och eventuellt kan någon form av anordning användas för att höja upp duken.

Vattning

Många tänker inte på att en enkel pallkrage behöver mer vatten än en dubbel eller trippel. Det är alltså inte så att mindre jord (på djupet) behöver mindre vatten även om det är naturligt att tänka på det viset. Vattnet hinner förvisso snabbare ta sig genom jordlagret, men andra faktorer har större betydelse.

Mindre jordmängd innebär mindre vattenhållande kapacitet och detta leder till snabbare uttorkning. Mindre jordmängd värms också upp snabbare, vilket innebär ökad avdunstning från jordytan.

En generell nackdel med pallkragar är att de behöver vattnas oftare än odlingsbäddar på frimark. Pallkragar kan normalt bara tillgodse sig att vatten som faller uppifrån medan odlingsbäddar kan få ytterligare vattentillförsel från vatten som rinner under marken. Läs mer om vattning.

Tips

Tänk på att om två sorter sätts i en och samma pallkrage bör den som växter högst vara placerad längst från solen (under den mesta av tiden) så att den inte skuggar bakomliggande.

Behandla träet med linolja, tjära eller annan träskyddsbehandling om du vill att de ska hålla längre.

Placera pallkragarna på grus eller ett väldränerat underlag så att fukten underifrån minskar, vilket också kan öka dess livslängd.

Relevant läsning: Jord att känna till om jord vid odling.