Basilika

Fakta om basilika. Basilika blad
Kalorier (25 kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
17%
72%
11%
Fettsyror (gram) fördelning:
Omega-6
Omega-3
0,1 g / 0,3 g (1:3)

Basilika är en kryddväxt som fins i olika sorter och används främst som krydda och smaksättare. Basilika innehåller gott om vitaminer med suveränt värde för K-vitaminer med 100 g motsvararande cirka 550 % av RDI. Höga värden gäller också mineraler och om den inräknas bland grönsaker är det en av grönsakerna med mest järn per 100 gram. Örten är också en källa till fiber och omega-3. Vattenhalten är 91 %.

Det går att köpa basilika både som färsk eller torkade blad.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter. Uppgifterna avser färsk basilika.

Makronutrienter

Basilika innehåller nästan inget fett, lite protein och nästan inga kolhydrater.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.6  
Protein 2.5  
Kolhydrater 0.4  

Mineraler

Det mineral som finns mest av i basilika är järn, kalium och magnesium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 69 10
Järn 3 23
Kalcium 154 19
Kalium 462 23
Magnesium 81 22
Natrium 4 1
Selen 0.3 1
Zink 0.9 9

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i basilika är Vitamin K, Vitamin A och Vitamin B9 (folat)

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 263 33
Vitamin B1 0.1 3
Vitamin B2 0.1 5
Vitamin B3 0.9 6
Vitamin B6 0.13 9
Vitamin B9 64 32
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 18 23
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0.8 6.7
Vitamin K 415 552

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Basilika har högt antioxidantinnehåll. Bland annat karotenoider med höga halter lutein och zeaxanthin (tillsammans 5650 µg per 100 g) och betakaroten (3 140 µg per 100 g) samt lägre halter av beta-kryptoxantin (46 µg per 100 g).

Allergier

Allergi mot basilika förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för basilika som allergen vid test är S-Basilika-ak F269.

Förvaring

Färsk basilika ska inte förvaras i kylskåp utan i rumstemperatur.

Hållbarhet

Basilika som växer som planta i jord kan hålla sig över lång tid vid rätta förhållanden, vilket inkluderar regelbunden vattning.

Tillagning

Bailika ingår i bland annat pastarätter och särskilt med tomat (rekommenderat är att använda basilikan sent matlagningen då den annars kan tappa sin smak). Den kan bland annat även användas ihop med fisk och i sallader.

En nyttig dryck kan göras med gurkskivor samt färska basilikablad i vatten.

Relevant läsning: Grönsaker fakta om grönsaker.

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel