Magnesium i maten
Mineralen magnesium i mat.Några källor till magnesium i maten som äts i relativt stora mängder är spannmål, nötter, frön och grönsaker. Magnesium är en av dem mineraler som vi ibland får i oss för lite av, bland annat då mjöl och ris blivit alltmer näringsfattigt. Detta kan motverkas genom att äta fiberrikt bröd och råris i stället för vitt ris. Läs mer om magnesium och hur magnesiumbrist yttrar sig.
Livsmedel | Mg | RDI (%) |
---|---|---|
Hampafrön | 700 | 187 |
Pumpafrön | 540 | 144 |
Kakao | 520 | 139 |
Sesamfrö | 520 | 139 |
Vetekli | 480 | 128 |
Linfrön | 392 | 105 |
Paranötter | 376 | 100 |
Solroskärnor | 355 | 95 |
Chiafrön | 335 | 89 |
Vetegroddar | 290 | 77 |
Mandel | 280 | 75 |
Sojabönor | 265 | 71 |
Cashewnötter | 260 | 69 |
Pinjefrön | 251 | 67 |
Kardemumma | 229 | 61 |
Bovete | 180 | 48 |
Jordnötter | 180 | 48 |
Mungböna | 170 | 45 |
Valnötter | 144 | 38 |
Rågkross | 133 | 35 |
Havregryn | 130 | 35 |
Mörk choklad | 121 | 33 |
Pistagenötter | 120 | 32 |
Nypon | 120 | 32 |
Tofu | 111 | 30 |
Rågmjöl | 110 | 29 |
Hirs | 100 | 27 |
Rågknäckebröd | 88 | 24 |
Indiskt fikon | 85 | 23 |
Spenat | 79 | 21 |
Hummus | 71 | 19 |
Fikon | 59 | 16 |
Mangold | 59 | 16 |
Pasta | 48 | 13 |
Kronärtskocka | 47 | 13 |
Rucola | 47 | 13 |
Kidneybönor | 45 | 12 |
Dill | 44 | 12 |
Persilja | 44 | 12 |
Ris (råris) | 44 | 12 |
Kokosnöt | 43 | 12 |
Sardiner | 39 | 10 |
Räkor | 37 | 10 |
Dadel | 35 | 9 |
Falafel | 34 | 9 |
Kikärter | 34 | 9 |
Pommes frites | 34 | 9 |
Vita bönor | 34 | 9 |
Banan | 33 | 9 |
Torsk | 33 | 9 |
Avokado | 32 | 9 |
Linser (röda) | 32 | 9 |
Musslor | 32 | 9 |
Tonfisk | 32 | 9 |
Grönkål | 30 | 8 |
Kiwi | 30 | 8 |
Makrill | 30 | 8 |
Hummer | 29 | 8 |
Ost | 29 | 8 |
Lax | 28 | 8 |
Alfalfa | 27 | 7 |
Kyckling | 26 | 7 |
Hallon | 25 | 7 |
Sötpotatis | 25 | 7 |
Vitlök | 25 | 7 |
Ädelost | 24 | 6 |
Björnbär | 23 | 6 |
Broccoli | 23 | 6 |
Brysselkål | 23 | 6 |
Majskorn | 23 | 6 |
Köttfärs | 22 | 6 |
Oliver | 22 | 6 |
Vattenkastanjer | 22 | 6 |
Zucchini | 22 | 6 |
Vetemjöl | 21 | 6 |
Ärtor | 21 | 6 |
Fetaost | 19 | 5 |
Potatis | 19 | 5 |
Sparris | 18 | 5 |
Fikon | 17 | 5 |
Gräslök | 17 | 5 |
Skinka | 17 | 5 |
Vitt bröd | 17 | 5 |
Ananas | 14 | 4 |
Aubergine | 14 | 4 |
Blåbär | 14 | 4 |
Morot | 14 | 4 |
Sill | 14 | 4 |
Ansjovis | 13 | 4 |
Yoghurt | 12 | 3 |
Ägg | 12 | 3 |
Grapefrukt | 11 | 3 |
Lök (gul) | 11 | 3 |
Melon | 11 | 3 |
Mjölk | 11 | 3 |
Paprika (röd) | 11 | 3 |
Purjolök | 11 | 3 |
Vitkål | 11 | 3 |
Apelsin | 10 | 3 |
Gurka | 10 | 3 |
100% rekommenderat dagligt intag för magnesium motsvaras i listan av cirka 375 milligram (observera att RDI kan skilja sig beroende på faktorer som kön och ålder, se mer nedan). Omräkning av milligram (mg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för magnesium sker här enligt formeln 1 * 0,266.
Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt.
Vad gäller råris avses långkornigt kokt ris.
Vad gäller fikon avses torkade fikon.
Vad gäller dadel avses torkade dadlar.
Vad gäller kikärter avses färdigkokta.
Vad gäller mörk choklad avses minst 70 % kakaohalt.
Vad gäller potatis avses kokad potatis.
Vad gäller ost avses hårdost 31 %.
Frukt och bär som innehåller magnesium
Några av de frukter och bär som innehåller mest magnesium:
- Nypon
- Fikon
- Dadel
- Banan
- Avokado
- Kiwi
- Hallon
Dessa frukter och bär ger 7 % RDI eller mer per 100 g.