Lågkolhydratkost, lågfettkost och dödlighet för medelålders och äldre personer (Low-carbohydrate diets, low-fat diets, and mortality in middle-aged and older people)

Om studien Low-carbohydrate diets, low-fat diets, and mortality in middle-aged and older people. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 12 aug 2023

Namn på studien: Low-carbohydrate diets, low-fat diets, and mortality in middle-aged and older people: A prospectie cohort study
Typ av studie: Kohortstudie, dvs. baserad på två eller flera grupper av individer som väljs ut följs över tid.
Författare: Zhao, Y m.fl.
Publicerad: Maj 2023 i Journal of Internal Medicine
Undersökningens område: Undersökningen gällde hälsoeffekter från lågkolhydratkost kontra lågfettkost.
Omfattning: 371 159 personer i åldrarna 50–71 år
Konklusion: Högre dödlighet observerades för ohälsosamlågkolhydratkost samt kost med mycket mättat fett.

Studien i sin helhet finns tillgänglig på https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/joim.13639

Summering av studien

Studien Low-carbohydrate diets, low-fat diets, and mortality in middle-aged and older people: A prospective cohort study som publicerades 2023 i maj-numret av Journal of Internal Medicine kan på svenska översättas till ”Lågkolhydratkost, lågfettkost och dödlighet för medelålders och äldre personer: en presumtiv kohortstudie”.

Studien var mycket omfattande i fråga om deltagare (371 159 personer) och tidsperiod (uppföljningens mediantidsperiod var drygt 23 år). Studien omnämndes också i svenska medier där det ibland gavs en vinkling som betonade den del av studien som gällde potentiella nackdelar med en kost med lågt intag av kolhydrater – TV4 använde till exempel rubriken ”Ny studie visar: För lite kolhydrater kan vara livsfarligt” den 8 maj 2023.

En av studiens konklusioner var förvisso att kost med lite kolhydrater kan ha samband med högre dödlighet, men det gjordes skillnad på en hälsosam och ohälsosam lågkolhydratkost. En hälsosam lågkolhydratkost var enligt studien ”kopplad till en marginellt lägre [min kursivering.] total dödlighet” (min övers.).

Med andra ord var resultaten föga sensationella: en hälsosam lågkolhydratkost visade på lägre förekomst av dödlighet medan en ohälsosam lågkolhydratkost visade på högre förekomst av dödlighet. De ansvariga bakom studien ger dock följande kostråd baserat på resultaten: ”Våra resultat talar för att en hälsosam lågfettskost med minimalt intag av mättat fett borde vara en effektiv diet för att uppnå ett hälsosamt åldrande bland medelålders och äldre personer” (min övers.).

Relevant läsning: Mättat fett i maten – jämförelser mellan olika livsmedel

När det gällde fettintag visade resultaten på en nytta att hålla nere på mättat fett för att minska på sjukdomar för personer i medelåldern och äldre personer (även om studien var avgränsad till dessa åldersgrupper finns sannolika skäl att misstänka att samma rekommendationer är giltiga för andra åldersgrupper). Även det totala energiintaget hade betydelse: ett lägre totalt energiintag hade samband med lägre dödlighet.

Vad som framgår av studien vid sidan av effekter av kost var de förväntade sambanden mellan högre dödlighet och lite fysisk aktivitet, rökning, högt alkoholintag samt låg utbildning.

Studien inkluderar specifika sjukdomar och bland annat anges att både lågfettkost överlag samt hälsosamt inriktad lågkolhydratkost var förknippat med lägre dödstal orsakat av cancer samtidigt som lågkolhydratkost överlag och ohälsosam lågkolhydratkost var förknippad med signifikant högre dödstal orsakat av cancer.

Studien utfördes med personer mellan 50 och 71 år bosatta i sex amerikanska delstater och inleddes 1995. Metoden var enkätsvar (dvs. försökspersonerna fick själva inkomma med uppgifter om matvanor och hälsostatus, vilket kan vara en källa till felaktiga uppgifter).

Analys

Studien är baserad på enkäter, vilket som sagt är en möjlig felkälla och bör tas i beaktande. I beaktande bör även förhållandet orsak och verkan tas. En del i studiens konklusion är att mättat fett har ett samband med högre dödlighet. Fast det är delvis oklart om mättat fett kan anses som en markör för ökad dödlighet eller om mättat fett råkar ingå i ohälsosam mat där andra ingredienser spelat huvudrollen gällande hälsoeffekterna. Att den som äter en mängd skräpmat får i sig mycket mättat fett är ett faktum och därför är det inte nödvändigtvis mättat fett som är den egentliga källan till högre dödlighet. Det kan också anses troligt att de som väljer mat med låg fetthalt ofta har ett vidare nyttotänkande kring kosten än de som är mer godtyckliga inför fetthalten i mat.

Relevant läsning: Studier om kost – sammanställningar