Sötpotatis

Fakta om sötpotatis. Sötpotatis
82 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
2%
13%
85%
1 st sötpotatis vikt ca 250 g: Kalorier 205 g
Fett 0,8 g
Protein 6,8 g
Kolhydrater 43 g
Socker 11 g
Salt 0,1 mg

Sötpotatis är mycket nyttigt och är till skillnad från vanlig potatis ingen rotfrukt. Sötpotatis har en annars relativt likvärdig näringsprofil med potatis. Sötpotatisen är mycket fettsnål samtidigt som den innehåller en hel del fiber och inte särskilt mycket socker trots namnet. Vattenhalten är 77 %.

Att koka sötpotatisen bevarar mest av näringsinnehållet. Den bör inte skalas ur ett nyttoperspektiv då majoriteten av antioxidanterna finns i eller nära skalet.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Sötpotatis innehåller nästan inget inget fett, lite protein och en del kolhydrater.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.3  
Protein 1.3  
Kolhydrater 17  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i sötpotatis är kalium och natrium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 47 7
Järn 0.6 4
Kalcium 30 4
Kalium 337 17
Magnesium 25 7
Natrium 55 10
Selen 0.6 1
Zink 0.3 3

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i sötpotatis är Vitamin B6 och Vitamin E.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 0.7 0
Vitamin B1 0.08 7
Vitamin B2 0.06 4
Vitamin B3 0.6 4
Vitamin B6 0.2 16
Vitamin B9 11 6
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 2 3
Vitamin D 0 0
Vitamin E 2 13
Vitamin K 2 2

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Sötpotatis innehåller aminosyror som treonin och tryptofan samt spårämnen som koppar (0,2 mg) och mangan (0.3 mg). Sötpotatis innehåller även antioxidanter. I de som är lila inuti finns särskilt antocyaniner medan det särskilt finns mycket karotenoider i de som är orangea inuti.

Allergier

Allergi mot sötpotatis förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för sötpotatis som allergen vid test är S-S-Sötpotatis-ak F54.

Förvaring

Förvaras i kyl.

Hållbarhet

Cirka 20-30 dagar i kyl.

Tillagning

Kan kokas (hela eller i bitar) eller ugnrostas (t.ex. halverade eller i klyftor).

Recept

Kan bland annat användas på liknande sätt som klyftpotatis i ugn.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor

usda.gov, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168482/nutrients