Nötter

Nötter och deras halter av socker och kolhydrater. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 10 juli 2024

Nötter rekommenderas som ett regelbundet inslag i kosten. De innehåller nyttiga fetter och är en källa till protein. I mindre grad innehåller nötter kolhydrater, omkring 5–20 %.

Socker och kolhydrater

Tabell 1 visar nötter från lågt till stigande socker- och kolhydratinnehåll.

Tabell 1. Socker och kolhydrater mängd i nötsorter (%)
Sort Socker Kolhydrater
Paranöt 1.8 4.8
Valnöt 2.6 10.9
Jordnötter 3 8.2
Pinje 3.6 13
Pekannöt 4 14
Hasselnöt 4.3 9.4
Mandelnöt 4.4 13.4
Makadamia 4.6 14.2
Cashewnöt 6 18.8
Pistasch 8 21.7

Kolhydraterna i nötter består oftast av mer fibrer än sockerarter. Sockerhalten är för det mesta oförändrad vid rostning och saltning, men ökar när det tillsätts kryddblandningar.

Nötter och näringsinnehåll

Nötter innehåller bland annat essentiella fettsyror, protein och polyfenoler. Valnötter innehåller mest polyfenoler. Nötter är att betrakta som näringstäta och de innehåller gott om magnesium, zink, koppar, kalium, selen, Vitamin E, Vitamin B6 och niacin. Nötter innehåller antioxidanter, fytokemikalier samt fenoler som flavonoider och fenolsyror, vilka bland annat har en skyddande effekt mot virus. Därtill finns kemikalier som kakeksiner, vilka ibland omnämns som gynnsamma för viktminskning.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden socker i frukt.

Källor