Zink i maten

Mineralen zink i mat.

Zink är ett mineral som finns i stora mängder i bland annat spannmål, frön, kött och ost. Listan nedan visar hur mycket zink som finns i olika livsmedel och vad det motsvarar i rekommenderat dagligt intag. Läs mer om zink och hur brist på zink yttrar sig.

Tabell 1. Mat och mängd zink milligram (mg) per 100 g och RDI
Livsmedel Mg RDI (%)
Ostron 50 500
Vetegroddar 18 178
Hampafrön 9.9 99
Sesamfrön 7.8 78
Pumpafrön 7.5 75
Kardemumma 7.5 75
Vetekli 7.3 73
Kakao 6.9 69
Kantarell 6.7 67
Pinjefrön 6.5 65
Lever 5.7 57
Cashewnötter 5.6 56
Pekannötter 5.5 55
Solroskärnor 5.1 51
Sojabönor 4.9 49
Chiafrön 4.6 46
Linfrön 4.3 43
Paranöt 4.2 42
Ädelost 4.1 41
Köttfärs 3.9 39
Rågkross 3.8 38
Kassler 3.6 36
Stekfläsk 3.6 36
Dinkel 3.3 33
Mandel 3.3 33
Havregryn 3.2 32
Ost 3.2 32
Jordnötter 3.1 31
Skinka 3 30
Valnötter 3 30
Fetaost 2.9 29
Mozzarella 2.9 29
Fläskkotlett 2.8 28
Zink 2.5 25
Bacon 2.3 23
Musslor 2.3 23
Pistagenötter 2.3 23
Rågmjöl 2.1 21
Mörk choklad 2 20
Sardiner 2 20
Rågsiktmjöl 19 19
Ansjovis 1.8 18
Hummus 1.8 18
Linser (röda) 1.8 18
Tofu 1.6 16
Persilja 1.5 15
Torkade nypon 1.4 14
Ägg 1.3 13
Bacon 1.2 12
Kyckling 1.2 12
Falafel 1.1 11
Kidneybönor 1.1 11
Kikärtor 1.1 11
Räkor 1.1 11
Tempeh 1.1 11
Pasta 1 10
Vitlök 1 10
Alfalfa 0.9 9
Sparris 0.9 9
Spenat 0.9 9
Ris (råris) 0.8 8
Tonfisk 0.8 8
Torsk 0.7 7
Mangold 0.6 6
Majskorn 0.6 6
Vetemjöl 0.6 6
Brysselkål 0.5 5
Champinjoner 0.5 5
Fikon 0.5 5
Fänkål 0.5 5
Lax 0.5 5
Rucola 0.5 5
Vattenkastanjer 0.5 5
Yoghurt 0.5 5
Avokado 0.4 4
Broccoli 0.4 4
Gräslök 0.4 4
Kronärtskocka 0.4 4
Mjölk 0.4 4
Ris 0.4 4
Selleri 0.4 4
Sill 0.4 4
Björnbär 0.3 3
Créme fraiche 0.3 3
Dadlar 0.3 3
Grädde 0.3 3
Hallon 0.3 3
Havtorn 0.3 3
Makrill 0.3 3
Paprika (röd) 0.3 3
Purjolök 0.3 3
Sötpotatis 0.3 3
Zucchini 0.3 3

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Uppgifterna är senast kontrollerade juli 2023.

Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt.

Vad gäller yoghurt avses naturell yoghurt 3 %.
Vad gäller grädde avses vispgrädde 40 %.
Vad gäller ost avses hårdost 31 %.
Vad gäller köttfärs avses blandfärs (nöt och gris).
Vad gäller ris och råris avses långkornigt kokt ris.
Vad gäller linser avses kokade linser.
Vad gäller torsk avses kokt torsk.

Fisk och skaldjur som innehåller zink

Skaldjur innehåller för det mest zink i högre proportioner än fisk. Listan visar några skaldjur och fisk med störst innehåll av zink:

Dessa fiskar och skaldjur ger 10 % RDI eller mer per 100 g.

Zink som mineral

Zink är ett av de viktigaste mineralerna och hjälper bland annat immunsystemet.
Rekommenderat dagligt intag av zink (enligt Livsmedelsverket): 12–13 mg (män), 9–10 mg (kvinnor), 3 mg (spädbarn), 5–8 mg (barn 1–10 år), 11–12 mg (flickor 11–17 år), 11–14 mg (pojkar 11–17 år), 11 mg (gravida), 13 mg (ammande)1

Rekommendationerna är i linje de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR).2

Generellt behöver vi som mest zink i tonåren samt pojkar och män behöver mer än kvinnor och flickor.

Exempel på mat som motsvarar cirka 10 mg zink: 1 st fläskkotlett, 1 st ägg, 3 st ostskivor, 1 dl kantareller, 0,5 dl cashewnötter, 1 tsk sesamfrön och 1 tsk hampafrön (observera att upptaget av mineraler kan variera på individnivå och beroende på hur mat kombineras).

Zinkbrist

Brist på mineralen zink kan leda till hudförändringar och sämre sårläkning.

Relevant läsning: Järn mängden järn i livsmedel.

Referenser

  1. Livsmedelsverket.se, "Zink" hämtad 2023-12-01 från https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/zink och här avrundade till heltal.
  2. Enligt rapporten "Nordic Nutrition Recommendations 2023" publicerad 20 juni 2023, https://pub.norden.org/nord2023-003/nord2023-003.pdf.

Källor