Zink i maten
Mineralen zink i mat.Zink är ett mineral som finns i stora mängder i bland annat spannmål, frön, kött och ost. Listan nedan visar hur mycket zink som finns i olika livsmedel och vad det motsvarar i rekommenderat dagligt intag. Läs mer om zink och hur brist på zink yttrar sig.
Livsmedel | Mg | RDI (%) |
---|---|---|
Ostron | 50 | 500 |
Vetegroddar | 18 | 178 |
Hampafrön | 9.9 | 99 |
Sesamfrön | 7.8 | 78 |
Pumpafrön | 7.5 | 75 |
Kardemumma | 7.5 | 75 |
Vetekli | 7.3 | 73 |
Kakao | 6.9 | 69 |
Kantarell | 6.7 | 67 |
Pinjefrön | 6.5 | 65 |
Lever | 5.7 | 57 |
Cashewnötter | 5.6 | 56 |
Pekannötter | 5.5 | 55 |
Solroskärnor | 5.1 | 51 |
Sojabönor | 4.9 | 49 |
Chiafrön | 4.6 | 46 |
Linfrön | 4.3 | 43 |
Paranöt | 4.2 | 42 |
Ädelost | 4.1 | 41 |
Köttfärs | 3.9 | 39 |
Rågkross | 3.8 | 38 |
Kassler | 3.6 | 36 |
Stekfläsk | 3.6 | 36 |
Dinkel | 3.3 | 33 |
Mandel | 3.3 | 33 |
Havregryn | 3.2 | 32 |
Ost | 3.2 | 32 |
Jordnötter | 3.1 | 31 |
Skinka | 3 | 30 |
Valnötter | 3 | 30 |
Fetaost | 2.9 | 29 |
Mozzarella | 2.9 | 29 |
Fläskkotlett | 2.8 | 28 |
Zink | 2.5 | 25 |
Bacon | 2.3 | 23 |
Musslor | 2.3 | 23 |
Pistagenötter | 2.3 | 23 |
Rågmjöl | 2.1 | 21 |
Mörk choklad | 2 | 20 |
Sardiner | 2 | 20 |
Rågsiktmjöl | 19 | 19 |
Ansjovis | 1.8 | 18 |
Hummus | 1.8 | 18 |
Linser (röda) | 1.8 | 18 |
Tofu | 1.6 | 16 |
Persilja | 1.5 | 15 |
Torkade nypon | 1.4 | 14 |
Ägg | 1.3 | 13 |
Bacon | 1.2 | 12 |
Kyckling | 1.2 | 12 |
Falafel | 1.1 | 11 |
Kidneybönor | 1.1 | 11 |
Kikärtor | 1.1 | 11 |
Räkor | 1.1 | 11 |
Tempeh | 1.1 | 11 |
Pasta | 1 | 10 |
Vitlök | 1 | 10 |
Alfalfa | 0.9 | 9 |
Sparris | 0.9 | 9 |
Spenat | 0.9 | 9 |
Ris (råris) | 0.8 | 8 |
Tonfisk | 0.8 | 8 |
Torsk | 0.7 | 7 |
Mangold | 0.6 | 6 |
Majskorn | 0.6 | 6 |
Vetemjöl | 0.6 | 6 |
Brysselkål | 0.5 | 5 |
Champinjoner | 0.5 | 5 |
Fikon | 0.5 | 5 |
Fänkål | 0.5 | 5 |
Lax | 0.5 | 5 |
Rucola | 0.5 | 5 |
Vattenkastanjer | 0.5 | 5 |
Yoghurt | 0.5 | 5 |
Avokado | 0.4 | 4 |
Broccoli | 0.4 | 4 |
Gräslök | 0.4 | 4 |
Kronärtskocka | 0.4 | 4 |
Mjölk | 0.4 | 4 |
Ris | 0.4 | 4 |
Selleri | 0.4 | 4 |
Sill | 0.4 | 4 |
Björnbär | 0.3 | 3 |
Créme fraiche | 0.3 | 3 |
Dadlar | 0.3 | 3 |
Grädde | 0.3 | 3 |
Hallon | 0.3 | 3 |
Havtorn | 0.3 | 3 |
Makrill | 0.3 | 3 |
Paprika (röd) | 0.3 | 3 |
Purjolök | 0.3 | 3 |
Sötpotatis | 0.3 | 3 |
Zucchini | 0.3 | 3 |
Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt.
Vad gäller yoghurt avses naturell yoghurt 3 %.
Vad gäller grädde avses vispgrädde 40 %.
Vad gäller ost avses hårdost 31 %.
Vad gäller köttfärs avses blandfärs (nöt och gris).
Vad gäller ris och råris avses långkornigt kokt ris.
Vad gäller linser avses kokade linser.
Vad gäller torsk avses kokt torsk.
Fisk och skaldjur som innehåller zink
Skaldjur innehåller för det mest zink i högre proportioner än fisk. Listan visar några skaldjur och fisk med störst innehåll av zink:
- Ostron
- Hummer
- Kräftor
- Krabba
- Kaviar
- Ansjovis
- Sill
- Musslor
- Räkor
Dessa fiskar och skaldjur ger 10 % RDI eller mer per 100 g.