Kalcium i maten
Mineralen kalcium i mat.Kalcium är ett mineral som finns rikligt i mejeriprodukter, nötter, frön och grönsaker. Tabellen nedan visar hur mycket kalcium som finns i olika livsmedel och vad det motsvarar i rekommenderat dagligt intag.
Livsmedel | Mg | RDI (%) |
---|---|---|
Örtsalt | 3180 | 398 |
Sesamfrön | 980 | 123 |
Torkade nypon | 730 | 91 |
Ost | 710 | 89 |
Chiafrön | 631 | 79 |
Fetaost | 620 | 78 |
Mozzarella | 505 | 61 |
Kardemumma | 383 | 48 |
Ädelost | 365 | 46 |
Mandel | 265 | 33 |
Linfrön | 255 | 32 |
Sojabönor | 225 | 28 |
Sardiner | 191 | 24 |
Vitlök | 181 | 23 |
Paranöt | 160 | 20 |
Rucola | 160 | 20 |
Grönkål | 157 | 20 |
Fikon | 144 | 18 |
Rabarber | 140 | 18 |
Persilja | 135 | 17 |
Mjölk | 120 | 15 |
Solroskärnor | 116 | 15 |
Yoghurt | 116 | 15 |
Tempeh | 111 | 14 |
Kakao | 105 | 13 |
Falafel | 102 | 13 |
Ansjovis | 99 | 12 |
Valnötter | 94 | 12 |
Spenat | 93 | 12 |
Crème fraiche | 79 | 10 |
Jordnötter | 78 | 10 |
Gräslök | 77 | 10 |
Grädde | 75 | 9 |
Hampafrön | 70 | 9 |
Selleri | 70 | 9 |
Svarta vinbär | 70 | 9 |
Kikärtor | 68 | 9 |
Broccoli | 62 | 8 |
Oliver | 61 | 8 |
Havregryn | 56 | 7 |
Musslor | 55 | 7 |
Ägg | 52 | 7 |
Kronärtskocka | 48 | 6 |
Cashewnötter | 45 | 6 |
Purjolök | 44 | 6 |
Pumpafrön | 43 | 5 |
Röda vinbär | 43 | 5 |
Brysselkål | 42 | 5 |
Surkål | 42 | 5 |
Apelsin | 41 | 5 |
Rädisa | 41 | 5 |
Vitkål | 41 | 5 |
Svartkål | 39 | 5 |
Fikon | 35 | 4 |
Björnbär | 32 | 4 |
Dadlar | 32 | 4 |
Lök (gul) | 31 | 4 |
Kidneybönor | 28 | 4 |
Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt.
Vad gäller ost avses hårdost 31 %.
Vad gäller crème fraiche avses fetthalt 34 % naturell.
Vad gäller dadlar avses torkade.
Vad gäller fikon avses torkade.
Vad gäller surkål avses i konserv.
Vad gäller oliver avses i konserv.
Grönsaker som innehåller kalcium
Några av de grönsaker som innehåller mest kalcium:
- Vitlök
- Rucola
- Grönkål
- Persilja
- Spenat
- Gräslök
Dessa grönsaker ger 10 % RDI eller mer per 100 g.